Párduc tank maradványaira bukkantak Vereben!

FMH - A Velencei-tó térségében zajlott II. világháborús csatákból még ma is kerülnek elő mára elfeledett és megrázó tárgyi emlékek.

Kupi László

Vereben Molnos Levente is szembesült a múlt emlékeivel, kertjében több háborús emléket talált - bár itt jegyezném meg, hogy nem messze házától található a Vereb Vitéz honfoglalás kori sírja is. A sok háborús maradvány arra inspirálta, hogy megkereste a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereit, s megszervezte a háborús leletek szakszerű feltáratását és leletmentését. A Hadtörténeti Intézet hadirégész kutatójának, Négyesi Lajosnak vezetésével került sor a leletek bemérésére és a feltárásra. A március 13-i telet idéző szélben, néha havazásban egy kis csapat kezdte meg a feltárást. Azt tudták, a mérések alapján, hogy nagy tömegű valamit találnak, sőt a közelben egy 500 méter sugarú körben már kiástak az elmúlt években egy P-V PANTHER harckocsit, amely a 721. német páncélvadász osztály ismeretlen számú páncélosával harcolt a térségben, és egy T-34-es orosz harckocsit, amely a 2. szovjet gárda-gépesített hadtest 82 páncélosának tagja volt. A leletmentésben részt vettek a Magyar Honvédség tűzszerészei is, illetve a Hadisír Gondozó Szövetség munkatársai.

Az első ásónyomuk után sorban kerültek elő a harckocsi darabok, amelyek alapján sikerült a beazonosítás, P-V PANTHER, azaz közismert nevén egy Párduc német harckocsi maradványai kerülnek elő. Több ízben meg kellet szakítani az ásatást az előkerülő repeszgránátok kiemelési idejére, amelyeket a tűzszerész szakemberek rögtön lehelyeztek a speciális homokágyban a szállító járművükön. Mindenki reménykedett, hogy esetleg egy egészben lévő harckocsi kerülhet elő, bár ez ma már olyan ritka, mint a fehér holló. Ugyanis a felhasználható darabokat a lakosság annak idején kiszerelte és elvitte további hasznosításra. A roncs maradványok gyűltek, és kerültek elő emberi maradványok, kar, koponyadarab, oldalborda és egyéb csontok is, amelyek külön dobozba kerültek elhelyezésre. Kurcz Mária polgármester asszony elmondta, hogy mivel azonosító jelzés, az úgynevezett dögcédula nem került elő, valószínű, hogy a maradványokat a verebi temetőben a leventék sírjánál helyezik örök nyugalomra. A hadisír gondozók valószínűsítik, hogy a maradványok a találatot kapott harckocsiban lévő német katonáé, vagy katonáké lehetnek, mert több megégett csont is volt köztük. A harckocsi maradványait valószínű, hogy a községbe 1945. március 20-a után visszatelepülő lakosság temethette be.

Az előkerült leletek Vereb községben maradnak, s később gondoskodnak a bemutatásukról, kivéve a lőszereket, melyeket a tűzszerészek semmisítenek meg.

Az eseményen hivatalos személyként, TV-s stábként, tudósítóként, barátként és egyszerű érdeklődőként sokan vettek rész. Többen Dr. Molnos Levente úr lakását vették igénybe, a melegedésre, de ő arra is készült barátaival együtt, hogy ez a nap ne csak egy leletmentésé, hanem a múlt tragédiájából tanulva, mára a közösségépítés és a barátság és az egyűvé tartozás jelképévé váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!