Igya magát soványra!

Elkezdődött a böjti időszak, amely jó alkalom arra, hogy méregtelenítsük szerveztünket, visszafogjuk a húsfogyasztást. S bár elsőre talán csak a koplalás jut az eszünkbe, a negyven nap nemcsak a test, hanem a lélek megtisztulásának az időszaka is.

feol.hu

A böjt persze nem mai találmány, a böjtölés egyik oka a démonoktól való megszabadulás volt, manapság talán a káros szenvedélyektől való megszabadulás egyik lépcsőfoka lehet.  A böjttől megerősödést is reméltek azok, akik belevágtak, ez ma is fontos szempont: a méregtelenítés által szervezetünk megtisztulhat, s persze jótékony mellékhatásként fogyhatunk is.

A böjt nemcsak abból áll, hogy bizonyos ételektől tartózkodom, hanem ilyenkor az ember jobban odafigyel a lelkére és a testére is egyaránt. 

A böjtről sokaknak a koplalás és fogyókúra jut eszébe, a böjtöknek azonban évezredes hagyománya van, és szinte minden vallásban fellelhető. A nagyböjt az egyházi hagyomány szerint a hamvazószerdával kezdődő, és a húsvét vasárnapot megelőző nagyszombattal befejeződő időszak, az ünnepre való előkészülés ideje.

Jézus is böjtölt. Mielőtt megkezdte volna nyilvános működését, kiment a pusztába, és negyven nap és negyven éjjel böjtölt. Jézus azért böjtölt, hogy megmutassa, hogy a böjt által fel tudjuk venni az ördög ellen a küzdelmet.

A böjt korábban igen szigorú volt, de az egyház ma csupán hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt, illetve a húsvétig tartó időszak minden péntekére hústól való tartózkodást.  A negyven nap nemcsak a test, hanem a lélek megtisztulásának, a lélekújulásnak az időszaka is.

Ma a legtöbb embernek a böjt szó hallatán legtöbbször a léböjt szó jut eszébe. Ez nem más, mint a szilárd táplálékok megvonása. A kúra ideje alatt, csak kizárólag folyadékot vehetünk magunkhoz, 2,5-3 litert. Fogyasztható víz, szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, gyümölcsök és zöldségek kifacsart leve, zsiradék hozzáadása nélkül készített levesek.  A léböjtkúrát méregtelenítésre használják. A méregtelenítés a modern kor vívmánya, melynek számos fajtája van, de a legelterjedtebb a léböjt.

Néhány recept a böjthöz itt!

Címkék#fogy#böjt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!