A latin táncok forradalma

Nem kell Kubáig menni annak, aki salsázni szeretne. Igaz, a Karibi ország hangulatát semmi sem helyettesítheti, azért próbálkozások vannak immár Székesfehárváron is.

Pál Szabina

Latinosan „forró” levegő fogad a Kodó Café helyiségében: a parketten - ezúttal farsangi jelmezbe öltözött - ringó csípőjű hölgyek, elegáns mozdulatú férfiak lejtenek. Sok fehérvári salsatáncos gyűlik itt össze péntekenként, hogy szabad, a táncórákhoz képest jóval kevésbé kötött keretek között gyakorolja azt, amit már megtanult. A salsaklub egyik szervezőjével, Kiss Gáborral két pörgés közt beszélgettünk: - Nekünk nem az a célunk, hogy megtanítsunk táncolni; lehetőséget szeretnénk biztosítani mindenkinek, aki a salsa szerelmese, hogy kötetlenül, a barátokkal együtt táncoljon egy jót, használja ki a tudását, esetleg ossza meg másokkal a titkait. Mindezt az salsaiskoláktól teljesen függetlenül.

Természetesen - ahogy a másik ötletgazda, Szentes Géza kifejti - a szervezők annak is segítenek, aki nem mondható kifejezetten profinak. - Szeretnénk egy igazi közösséget létrehozni, s ehhez azt hiszem, jó úton járunk. Ez a mostani farsangi buli is a közösségépítést szolgálja, tavasszal pedig bográcsos partikat szeretnénk rendezni. A diszkókkal ellentétben itt egymás fülébe ordítás nélkül beszélgethetnek a fialok és az idősebbek - hiszen a tánc „kortalan” szórakozás.

A Kodolányi Apartmanház pincéjében, ám a főiskolától teljesen függetlenül működő salsaklub egyik rendszeres látogatója Cseke Anett. A kikapcsolódás, a heti feszültség levezetésének nagyszerű módja a tánc, mondja. - Régóta salsázok, fehérvári létemre eddig többnyire a fővárosi klubokat látogattam, így nagyon örülök, hogy végre városunkban is van lehetőség a gyakorlásra. A tánc komoly helyet foglal el az életemben: leginkább a szenvedélyt szeretem benne.

Míg a tőlünk nyugatabbra lévő országokban régóta divat latin táncklubokba járni, nálunk ez a „forradalom” - ahogy Gábor fogalmaz - éppen kitörőben van. Nem véletlen, hogy most már Székesfehérváron sem egyedülálló a Kodóban három hónapja működő salsa-est sorozat.

Igaz, míg ez inkább a buliról szól, a Szent István Művelődési Házban péntek esténként pezsgő latin világ komolyabb elfoglaltságot nyújt. A nemrégiben megalakult Salsa Riviera Klub változatos zenékkel, színvonalas táncbemutatókkal, s persze pezsgő kubai hangulattal várja a  tánckedvelőket. Sipos Bernadettől, a klub szervezőjétől megtudtuk, véget akartak vetni annak az áldatlan állapotnak, hogy alig akad olyan hely Székesfehérváron, ahol a táncolni vágyók valódi nagy táncparketten hódolhatnának a szenvedélyüknek, cigarettafüst nélkül! Az apropót saját helyzete adta, hiszen ő maga már több mint 15 éve salsázik, s oktat is, de nem volt olyan megfelelő hely eddig, ahol mindezt megtehette volna. A hiányt orvosolandó megszületett a klub ötlete, s némi szervezőmunka után már a helyszín is adott volt. S hogy mi kell még? Minél több olyan vendég, akinek lételeme a latin ritmus, tánciskolák, amelyek tagjai szívesen bemutatják, mit tudnak, zenészek, előadók, akik latin vonalon ténykednek, s szívesen hozzájárulnának egy-egy műsorszámmal a hangulat fokozásához. Bernadett elmondta, barátaival együtt céljuk az, hogy fórumot teremtsenek mindazoknak, akik szívesen megmutatnák magukat, szeretnének kurzusokat tartani, olyan táncoktatókat is meghívni, akik néhány egyedi mozdulatra ugyancsak megtanítanák a közönséget egy-egy est folyamán. Hangsúlyozta azonban, ők nem tánciskolát szerveznek, sokkal inkább keretet adnak ahhoz, hogy jól érezhessék magukat a vendégek kortól, nemtől, tánctudástól függetlenül. A salsa közösségformáló erejéről is lelkesen mesélt Bernadett, aki reméli, hogy minél több embert rabul ejt a latin őrület.

A salsa eredete a Kubában az utcán mindenféle szabályok, elvek nélküli táncokra vezethető vissza. A karibi államban még ma sem lehet úgy végigmenni egy településen, hogy táncolókba ne botlanánk. A ma világszerte táncolt salsa bölcsője azonban a New York-i „spanyol Harlem”, ahol - mivel a kubai táncok egyre népszerűbbek lettek, s azok ösztönszerű rendezetlensége már nem elégítette ki a latin klubok közönségét -, profi koreográfusok kifejlesztették az alaplépéseket. A rumbából és a mambóból kölcsönzött „egy lépés előre, egy hátra” lett a mai latin táncok alapfigurája, ezt cifrázzák, kombinálják a táncosok. Azóta több válfaja is kialakult e kubai mozgásformának, létezik Puerto Rico-i, New York-i, kolumbiai, Los Angeles-i salsa, illetve az úgynevezett Rueda de Casino, ami a salsa figuráit alkalmazó körtánc.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!