Pákozdi földügy: Benedek bízik a felmentésben

FMH - A hivatali visszaélés miatt elítélt Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lemondott vezérigazgató-helyettese szerint nagy nyomás lehetett a bíróságon, hogy elítélte őt a pákozdi földügylet miatt - jelentette ki Benedek az MTV reggeli adásában.

MTI

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lemondott vezérigazgató-helyettese szerint nagy nyomás lehetett a bíróságon, hogy elítélje őt a pákozdi földügylet miatt. Benedek Fülöp a Magyar Televízió péntek reggeli adásában kijelentette: bízik abban, hogy a bíróság másodfokon felmenti.
Benedek Fülöpöt kedden nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat.
A bíróság határozata szerint Benedek Fülöp 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve a felügyelete alatt működő hivatalok alkalmazottainak közvetlen utasításával és törvénytelen eszközökkel segítette, hogy egy pákozdi állami földterület külföldi kézbe kerüljön. A vezérigazgató-helyettes lemondását csütörtökön fogadta el Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Benedek Fülöp a Magyar Televízióban azt mondta: "sem az ítélet, sem a lemondás kapcsán nem erre számítottam". Lemondását indokolva azt mondta: "ebben a beosztásban egy ilyen teherrel sem én, sem az intézmény, sem a pénzügyminiszter nem viheti tovább ezt az ügyet". A volt vezérigazgató-helyettes kijelentette: bízik abban, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában másodfokon felmenti. 
Arra a felvetésre, miszerint hangfelvétel készült arról, ahogy "gazsulált politikusokkal", azt mondta: a hanganyagról nem tudták bizonyítani, hogy valós. Közölte: a felvétel "összevágott, manipulált, illegális módon készült", és a bíróság is csak részben fogadta el bizonyítékként.
Mint mondta, azt ugyan nem feltételezi, hogy valamely politikai erő közvetlenül befolyásolta volna a bíróságot, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy nagyon nagy nyomás volt a testületen, hogy prezentáljon egy ilyen ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!