Rejtélyes, olvadó foltok a Marson

Székesfehérvár - Immár tizenötödik alkalommal gyűltekössze Székesfehérváron az áltudományos nézetek ellen küzdő tudósok, szakemberek és laikusok, hogy ezúttal a földönkívüli élet lehetőségeit vegyék górcső alá.

Házi Péter

 

Trupka Zoltán, a Szkeptikus Konferenciák megálmodója megnyitójában köszöntötte Beck Mihály akadémikust születésnapja alkalmából, akinek a három évtizeddel ezelőtt megjelent, tudományról és áltudományról szóló könyve indította el valójában a hazai szkeptikus mozgalmat. A konferencia első, délelőtti részében Keresztúri Ákos geológus, Sik András geográfus-bolygókutató és Horváth András űrkutató-csillagász az asztrobiológia eszközeit mutatta be, melyekkel a bolygónkon kívüli élet jeleinek nyomába próbálnak eredni a kutatók. Igen érdekes volt
Horváth András előadása, aki a Mars sötét, olvadó dűnefoltjairól beszélt, melyek a marsi tél végén, tavasszal jelennek meg a bolygó északi és déli hósapkáin. A kutatók szerint ezek vízszivárgás nyomai lehetnek, azaz a vörös bolygón e teória szerint van folyékony víz, mégha igencsak sós is. Márpedig ha van folyékony víz a bolygón, akkor az élet jelenléte sem kizárható.
A konferencia délutánján többek között az úgynevezett SETI-programot mutatta be Almár Iván csillagász, Fejes István rádiócsillagász és Galántai Zoltán jövőkutató. Mint kiderült, immár ötven éve zajlik a földön kívüli intelligenciák rádióhullámokkal történő keresése, ám az elmúlt évtizedek alatt egyetlen olyan jelet, üzenetet sem sikerült fogni, mely értelmes lényekre utalna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!