Öt másodpercenként megvakul valaki - ma van a fehér bot napja

FMH - Október 15. a nemzetközi fehér bot napja, ebből az alkalomból programsorozattal készül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) és a Vakok Állami Intézete is.

feol.hu

Csütörtökön az MVGYOSZ sajtótájékoztatón beszél majd az aktuális problémákról, a jövő évi költségvetés fogyatékosokat érintő részéről, illetve a segédeszköz-ellátás helyzetéről. Az MVGYOSZ bemutatja a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. és a szövetség együttműködésében elkészült speciális térképeket, és kiállítás nyílik cseh művészek bőrből készült, tapintható képeiből is.
A Vakok Állami Intézet ünnepi megnyitóján bocsátja forgalomba a Magyar Posta a Braille-bélyegét, amely a pontírást megalkotó Louis Braille tiszteletére készült, megnyitják az "Ügyes kezek" kiállítást, valamint jutalmakat adnak át az "Együtt élünk" rajzpályázat díjazottjainak.
Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-ét a Vakok Világnapjává. A fehér bot napján a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére hívják fel a közvélemény figyelmét, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való széles körű és teljesebb értékű beilleszkedésük útját.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint 50 millióra tehető a világon a vakok és további 135 millióra a gyengénlátók száma. Ma már a vakságot okozó betegségek több mint fele megelőzhető, a bekövetkező megbetegedéseknek pedig mind nagyobb része gyógyítható. 
A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok lakóit sújtják, abban a térségben egyes számítások szerint öt másodpercenként elveszti a szeme világát egy ember a szegénység okozta vitaminhiány, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiánya miatt.
A WHO programot indított Látás (Vision) 2020 elnevezéssel, amelynek fő célkitűzése, hogy a nevében foglalt időpontra elérjék, ne nőjön tovább a vakok száma. Magyarország már a kezdetek óta aktívan bekapcsolódott a programba, elsőként a vakság okait mérték fel a szakemberek. 
Magyarországon mintegy 45 ezer súlyosan látássérült, 20 ezer vak ember él. Többségük - 70 százalékuk - idős, a munkaképeseknek pedig csak alig egytizedét foglalkoztatják. Annak, hogy a vakok teljes életet élhessenek, legnagyobb akadálya a szegénység. Legtöbbjük csekély rokkantnyugdíjból él, kevés támogatást kapnak, számos, az életüket megkönnyítő kiegészítőt nekik kell megvenniük.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!