Egymilliárd éhező - becsüljük meg jobban a mindennapit!

FMH - Míg a világ fejlett országaiban napi szinten dobjuk ki a felesleges élelmiszert, addig máshol akár hat másodpercenként éhenhal valaki. Érdemes változtatni a hozzáálláson.

feol.hu

Minden évben október 16-án az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) e napon ünnepli az Élelmezési Világnapot, amely egyben megemlékezés a FAO 1945. évi megalapítására.

„A világon 1 milliárd ember éhezik, 6 másodpercenként meghal valaki, mert nincs mit ennie. A milleniumra kitűzött célunktól, miszerint felére csökkentjük az éhezők számát, messzebb vagyunk, mint valaha“ – mondja Dr. Czeglédy Attila, a CARE Magyarország elnöke. „A klímaváltozás tovább nehezíti a már amúgy is éhezők helyzetét. Csupán Szomáliában, Etiópiában és Kenyában legalább 20 millió ember van ráutalva az élelmiszersegélyre – egészíti ki az elnök.

„Régen is előfordult 3-4 évente, hogy nem esett az eső – mesélik a helybeli födművesek. Az is elég rossz volt. De manapság már évente jön az aszály.” „Az emberek élete ellehetetlenedett – magyarázza Czeglédy Attila. Haszonállataik elpusztulnak, tönkremegy a termés, így az embereknek esélyük sincs arra, hogy egy termékenyebb évben újra a talpukra álljanak.“

Az elmúlt években ijesztő mértékben esett vissza a termés mennyisége Kelet-Afrikában. „Az előrejelzések szerint 2020-ig mintegy felére csökken majd a megtermelhető élelem mennyisége“ – állítja Dr. Czeglédy. Éppen ezért fontos, hogy ne csak élelmiszersegéllyel segítsünk az ott élőkön, hanem olyan programokat fejlesszünk ki, melyekkel a megváltozott feltételek mellett is helyt tudnak majd állni.”

A CARE jelenleg 1,3 millió emberről gondoskodik Szomáliában, Etiópiában és Kenyában: élelmiszerrel, vetőmaggal és ivóvízzel látja el őket. A hosszú távú programok újra megteremthetik a megélhetés feltételeit az itt élők számára. „Ugyanakkor igyekszünk kivédeni a természeti katasztrófák következményeit is“ – fűzi hozzá Dr. Czeglédy. Az előrejelző rendszer segítségével még idejében el tudjuk raktározni az élelmiszert. Az állattartók így jobban fel tudják osztani az ivóvízforrásokat egymás között, vagy még a válság előtt el tudják adni a jószágukat, hogy aztán a pénzből élelmiszert vehessenek. A helybeli földműveseknek néha teljesen más, új növényeket termesztésére kell berendezkedniük, ezzel is alkalmazkodva a klímaváltozás teremtette feltételekhez.”

(forrás: care)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!