Vigyázat! Észre sem veszi, és céget jegyeznek be a házába!

Fejér megye - A panaszos lakására állítása szerint tudta és beleegyezése nélkül jegyeztek be egy céget. Az eset orvoslása érdekében taggyűlést hívott össze a területileg illetékes cégbíróság a panaszos lakására...

B. Kiss László

Az ország túlsó végéből kereste meg szerkesztőségünket egy panaszos. A férfi lakására  állítása szerint  tudta és beleegyezése nélkül jegyeztek be egy céget, amelynek egyik tulajdonosa, aki egyben a társaság ügyvezetője is, Fejér megyei. A férfi elmondása szerint a dologról az APEH által júniusban feladott, a cégnek  címzett, de  az ő lakására kiküldött levélből értesült.    Az adóhivatal ebben egyébként arról adott tájékoztatást, hogy a székhely módosításával megváltozott a cég adószáma is.  A férfi, aki   elmondása szerint  2006-ban vásárolta a lakást, levélben tudatta az adóhivatallal: a bejegyzéshez nem járult hozzá.
- A panaszos néhány hét múlva kapott  választ, a levél a területileg illetékes megyei cégbíróságtól érkezett. Ebben a törvényességi felügyeleti eljárást lezáró végzésben felszólították a céget, hogy a törvényes működést 30 napon belül állítsák helyre. A bíróság továbbá  a levélben foglaltak szerint  összehívta a társaság legfőbb szervét, a taggyűlést annak érdekében, hogy módosítsák  a társasági szerződést, s változtassák meg a cég székhelyét. A végzés ellen 15 napig lehetett fellebbezni. A panaszos a végzéssel kapcsolatban csupán egyet furcsállt: nevezetesen, hogy az is az ő lakáscímére érkezett...

- Képzeld csak, már fél tucat céget jegyeztek be a sátramba! 
Szmodis Imre karikatúrája

 A végzés indoklásában a bíróság megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján törvénysértő a cég működése, mivel a székhelyen a postai küldeményeket nem veszik át, a megadott székhelyen a társaság képviselettel felruházott tagja vagy más jogosult nem áll rendelkezésre, valamint a tulajdonos a székhely bejegyzéséhez nem járult hozzá.  A panaszoshoz bejegyzett cég egyébként  legalábbis a június 30-ai állapot szerint  a százmillió forintot meghaladó adótartozással rendelkezik.
A székhelyként megadott cím valódiságát nem jogosultak  ellenőrizni - mondta el érdeklődésünkre a területileg illetékes cégbíróság vezetője.  Ha nem valódi a székhelyként megadott cím, akkor arról a tulajdonosnak kell bejelentést tennie, s azt utólag kell módosítani.
Közgyűlést csak a székhelyre lehet összehívni, de tekintettel arra, hogy két tag, két tulajdonos van, feltehetően a saját lakcímükön is kaptak a közgyűlés összehívásáról értesítést   - hangzott a válasz, amikor azt tudakoltuk, hogy miért a panaszos lakására hívta össze a tulajdonosokat a bíróság. Tekintettel arra, hogy a törvényességi felügyeleti eljárást nem a panaszos, hanem az APEH kezdeményezte, a panaszos nem tud betekinteni az eljárásba  közölte az illetékes cégbíróság vezetője.   A bíró    úgy általánosságban  elmondta azt is, hogy ha egy cég  hasonló esetben nem tesz eleget a felhívásnak, az ügy a társaság  megszüntetéséig is eljuthat. 
 A kérdésre, mit javall a cégbíró a panaszosnak, azt a választ kaptuk, hogy ő nem ad tanácsot, csupán tájékoztat. A panaszos maga is megpróbálhatja  megtudakolni az APEH-nál,  hogy milyen szakban van az ügy, de jogi képviselőt is fogadhat. Az újság útján azonban nem lehet eljárni - jegyezte meg az illetékes cégbíróság vezetője.
A nyilvános cégadatok közt találtunk rá a szóban forgó cég Fejér megyei ügyvezetőjének  a nevére.  Ő azt közölte: téves adminisztráció következtében került a panaszos címére a cég székhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!