El a kezekkel Sukorótól! Elég volt hazánk tönkretételéből! - újabb tiltakozás a megaprojekt ellen

FMH - Nyílt levélben fordult több mint harminc személy a Pénzügyminisztériumhoz a sukorói King's City kapcsán. Az ügyben a minisztérium is megszólalt.

feol.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvánosságra hozta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. évi tevékenységének ellenőrzéséről készült jelentését. A dokumentum a magyar nép számára megdöbbentő és sokkoló megállapításokat tartalmaz a mindnyájunk vagyonával való gazdálkodásról. Olyan tények sokaságát tárja fel, amelyek egy jogállamban nem maradhatnak jogi következmények nélkül! A hibát hibára halmozó tulajdonosi joggyakorló szervezet a pénzügyminiszter elvi irányítása alatt áll, így a felelősség terhét nem kerülheti el sem a 2008-ban, sem a napjainkban regnáló vezető kormánytisztviselő. De nem rázhatja le magáról a felelősséget a vagyongazdálkodásban magának jogellenesen döntési jogosultságot vindikáló egyetlen kormánytag sem.
 
Az ÁSZ 22 pontban fogalmazta meg jobbító szándékú javaslatait, amelyek figyelmen kívül hagyása a nemzet jelentős része számára a nemzeti vagyon ellen történő további bűnös lépésnek minősül. Alulírottak ezért nyomatékosan követeljük, hogy a pénzügyminiszter állítson le a nemzeti vagyonnal kapcsolatos minden további privatizációs, holdingszervezéses és egyéb, a nemzet további megkárosítását okozó lépést, és a regnáló kormány még hátralévő ideje alatt kizárólag az ÁSZ javaslatainak végrehajtását kérje számon! Sőt, azt hajtsa végre maga is, minden esetben külön súlyt helyezve a személyi felelősség megállapítására!
 
Az ÁSZ jelentés külön fejezetben elemzi a Sukoróra tervezett King's City gigaberuházás előkészítésével kapcsolatos földcsere ügyletet, amellyel összefüggésben egyértelműen leszögezi, hogy az nem volt sem szabályos, sem célszerű. Magát a szerződést pedig – a legsúlyosabb magánjogi jogsértés okán – semmisnek értékeli. Megdöbbenéssel értesültünk ezért Joav Blum sajtóközleményéről, amelyben a befektető úgy tesz, mintha minden eddigi lépésük az ügyben jogszerű lett volna. Még annak közlésétől sem riadt vissza, miszerint a befektetők úgy tudják, hogy terhükre az ÁSZ nem állapított meg jogszabálysértést. S még nagyobb felháborodással fogadtuk azt a hírt, hogy a magyar pénzügyminiszter ahelyett, hogy minden erejével igyekezne megakadályozni a törvénytelenségek sorozatával terhelt beruházás előkészítését, nyílt levélben ajánlotta fel további tárgyalási készségét a bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított befektető számára.
 
Úgy tűnik, semmi esély nincs a szakértőnek mondott kormány részéről a jogállamiság és a már rég sárba tiport erkölcs helyreállítására, a nemzet valódi érdekének figyelembe vételére. Nincs már jelentősége a jogszerűségnek, a környezetvédelmi előírásoknak. Egyetlen úr létezik a magyar kormány és a sukorói álmot megálmodó befektetők számára: a pénz. S annak érdekében minden gátat megkísérelnek ledönteni.
 
Alulírott, a nemzet sorsáért aggódó magyar állampolgárok kérjük, követeljük: ne tegyék! A magyarok saját döntéseik és elhatározásuk szerint akarnak élni hazájukban! S ezt a tényt mind a magyar kormánynak, mind a Magyarországot sajátjának tekintő külföldi befektetőnek tudomásul kell vennie! Elég volt hazánk tönkretételéből! El a kezekkel Sukorótól, el a kezekkel Magyarországtól.
 
 
Az aláírók: 
 
Ács Sándorné, agrármérnök
 
Dr. Ángyán József, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő
 
Bagi Béla, országgyűlési képviselő
 
Bárdos Deák Péter, Duna Charta elnökségi tag
 
Bencsik János, országgyűlési képviselő
 
Dr. Bencze Izabella, jogász
 
Dr. Gáspár Csaba László, egyetemi docens
 
Gulyás János, filmrendező
 
Ertsey Attila, építész
 
Farkas Ádám, szobrász
 
Kajner Péter, közgazdász
 
Karátson Gábor, Kossuth díjas író és festő
 
Kiss Boldizsár János, tanár
 
Kodolányi László J., designer képzőművész
 
Dr. Kollár István, egyetemi tanár
 
Krizsán András, építész
 
Dr. Kurutzné Kovács Márta, akadémikus
 
Lányi András író, filozófus
 
Dr. Lovas Rezső, akadémikus
 
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke,
 
Makovecz Imre, építész
 
Dr. Mellár Tamás, közgazdász, egyetemi tanár
 
Dr. Nagy Zoltán, egyetemi tanár, az OPNI nyugalmazott főigazgatója
 
Dr. Náray-Szabó Gábor, akadémikus
 
Dr. Németh György, közgazdász
 
Osskó Judit, szerkesztő
 
Ö. Kovács József, történész, egyetemi oktató
 
Pákozdi Imre, villamosmérnök
 
Pápai József, a Vasutas Települések Szövetségének szakértője
 
Dr. Schneller István, építész, egyetemi tanár
 
Dr. Szakolczai György, közgazdász, professor emeritus
 
Sztilkovics Szávó, polgármester
 
Dr. Vajna Zoltán, akadémikus
 
Dr. Varga Zoltán, egyetemi tanár, professor emeritus
 
Dr. Vásárhelyi Judit, tanár
 
Dr. Vida Gábor, akadémikus
 
Dr. Zlinszky János, egyetemi tanár, volt alkotmánybíró
 
 
A Pénzügyminisztérium nagyon fontosnak tartja a sukorói beruházással kapcsolatos aggályok kezelését, ezért ebben az ügyben, ha szükséges, a telekcserével kapcsolatban felmerült szabálytalanságok miatt jogi eszközöket is alkalmaz - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.
 A PM közleménye hangsúlyozza: "...lényeges, hogy ezt a munkát higgadt légkörben lehessen végigvinni, a vagyongazdálkodás ügyét a megszólalók ne használják fel politikai előnyszerzésre, főleg ne hamis és alaptalan állításokra hivatkozva".
A minisztérium közleménye ugyan név szerint nem említi az Élőlánc Mozgalmat, a szervezet kedden több mint 30 közéleti személyiség által aláírt, az MTI-hez eljuttatott levélben követelte a nemzeti vagyonnal kapcsolatos minden további privatizációs lépés leállítását. 
A pénzügyminisztérium közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a valós tényektől nagymértékben elrugaszkodó vádaskodások nem segítik a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást, a nemzeti vagyon védelmét. A vádaskodások "...megnehezítik az esetleges problémák beazonosítását, feltárását, a felelősség megállapítását, a gazdálkodási folyamatok közvélemény általi ellenőrzését".
A közleményben a minisztérium arra kéri az állami vagyongazdálkodás ügyében a nyilvánosság előtt megszólalókat, hogy csak kellően alapos tájékozódás után formáljanak véleményt és tartózkodjanak az alaptalan vádaskodásoktól.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a minisztérium az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentését megelőzően már részletesen foglalkozott több 2008. évi vagyongazdálkodási problémával, eljárásokat kezdeményezett, és a miniszter a nyáron azonnali hatállyal menesztette gazdálkodásáért felelős korábbi vezérigazgatót.

A sukorói üggyel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatják!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!