Tovább csökken a munkavállalók száma

A munkavállalók száma az idei III. negyedévben 4 százalékkal csökkenhet Magyarországon a Manpower nemzetközi felmérésének adatai szerint - mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón kedden.

feol.hu

Kiemelte: a Magyarországon 770 munkáltató megkérdezésével elvégzett felmérés alapján a munkaadók 10 százaléka bővítené vállalata munkaerő-állományát, míg 14 százaléka megválna dolgozói egy részétől a III. negyedévben. Kiss Judit szerint bíztató jel, hogy a vállalatok háromnegyede nem tervezi a létszám változását.
Területi megoszlást tekintve Magyarországon az észak-alföldi (-9 százalék) és az észak-magyarországi (-6 százalék) régióban a legalacsonyabb a Manpower Munkerőpiaci Mutató értéke, míg a legmagasabb (0 százalék) Budapesten. Az ügyvezető szerint mindez azt mutatja, hogy a dunántúli régióban és Budapesten a munkáltatók már meghozták létszámcsökkentéssel kapcsolatos intézkedéseiket, Kelet-Magyarország azonban még kivárt, ezért ott csak a III. negyedévben történnek meg a nagyobb leépítések.
Elmondta: Európában Magyarország a középmezőnyben van a mutató értékét tekintve. A legnagyobb munkaerőpiaci növekedés a felmérés szerint Lengyelországban (9 százalék) - ahol az építőipar és az infrastrukturális fejlesztések miatt nőhet a munkavállalók száma - és Norvégiában (10 százalék) várható. A legalacsonyabb értéket Írországban mérték (-11 százalék), míg Csehországban 1 százalékkal nőhet, Romániában viszont 7 százalékkal csökkenhet a munkavállalók száma. Németországban - Magyarországhoz hasonlóan - várhatóan 4 százalékkal kevesebb foglalkoztatott lesz majd a III. negyedévben.
Kiss Judit hozzátette: az iparágakat tekintve a gépgyártásban alkalmazott munkavállalók száma eshet a legnagyobb mértékben; Magyarországon 10 százalékkal, míg Németországban akár 16 százalékkal is.
A Manpower 9 iparágat vizsgáló nemzetközi felmérését 34 országban készíti el. Magyarország idén áprilisban csatlakozhatott először a kutatáshoz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!