Százmillióktól esett el a város? Az MSZP-s városatya tiltakozik

Dunaújváros - Kálmán András, Dunaújváros szocialista polgármestere szerint törvényesen, eredményesen és tisztességesen járt el a Hankook beruházás ügyében. Dorkota Lajos, fideszes alpolgármester szerint a város százmillióktól esett el.

feol.hu

Erről az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón beszélt. Kálmán András azt mondta, hogy a Hankook beruházás megvalósításához szükséges területet a Pentele Kft. vonatta ki a mezőgazdasági művelés alól, és kifizette az azzal kapcsolatos költségeket. Hozzátette: amikor a város 300 millió forintos káráról beszélnek elfelejtik azokat az összegeket számolni, amelyek az iparterületté való átalakításhoz kellettek, ezt szakértők kétmilliárd forintra becsülték.
A Magyar Nemzet április 28-án írt arról, hogy egy frissen alakult cég, a Pentele Kft. részben az önkormányzattól, részben gazdálkodóktól négyzetméterenként 800-900 forintért vette meg azt a dunaújvárosi földterületet, amelyet a művelés alóli kivonás után négyzetméterenként 3100 forintért adott el a Hankook gumigyártó cégnek. Az ügyleten a lap szerint mintegy 300 millió forintos kár érhette a várost, mivel az önkormányzat még az adásvétel előtt kiszállt a Pentele Kft.-ből, és a cégbe apportált 20 hektáros területe után csupán a művelés alóli kivonás előtti értéket kapta meg.
Az ügyet parlamenti képviselőről lévén szó a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja.
A polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Dunaújváros, a szomszédos Rácalmás önkormányzata, illetve az Innopark Kht. és a Pentele Kft. szerződésben rögzítették, Dunaújváros beviszi a földjeit a kft.-be annak érdekében, hogy egy tagban kialakíthassák a Hankook beruházáshoz szükséges földterületet, a dokumentumban az is benne volt, hogy a Pentele Kft. kivásárolja a dunaújvárosi földeket.
"Az a világon sehol nem bűncselekmény, hogy egy önkormányzat nem vállal rizikót" - tette hozzá, utalva arra, hogy még további földeket kellett vásárolni magántulajdonosoktól, azokat ki kellett vonatni a mezőgazdasági művelés alól, majd közművesíteni kellett, mindehhez pedig forrásra volt szükség.
"Még arra is figyelmet fordítottunk, mi van abban az esetben ha bukta van" - fogalmazott, utalva arra, hogy a szerződés szerint a beruházás meghiúsulása estén visszakerültek volna a városhoz a területek.
Azt mondta, a városi közgyűlés teljesen nyilvános ülésen döntött arról 2005-ben, hogy kilép a kft.-ből.
Kálmán András cáfolta azokat a híreket, hogy fiktív vállalkozás lett volna a Pentele Kft. Mint mondta, a cég, miután a projekt megvalósult, megszüntette saját magát, előtte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) is vizsgálta.    
Kifogásolta azt, hogy a nyomozással kapcsolatban nem tájékoztatták. "Az nagyon szomorú Magyarországon, hogy egyes lapok bejáratosak, ezek szerint, az ügyészségre, ahonnan információkkal rendelkeznek, ugyanakkor az érintettek nem bírnak semmiféle információval" - fogalmazott.

Dunaújváros 600 millió forintos többletbevételre tehetett volna szert, ha egy héttel tovább benne marad a Hankook-beruházás megvalósítását segítő kft.-ben - mondta Dorkota Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője, a város alpolgármestere hétfőn Kálmán András (MSZP) polgármester sajtótájékoztatójára reagálva.
"Én úgy érzem, hogy rossz döntést hozott az MSZP-s polgármester és az MSZP-SZDSZ-es többség, amelynek mind a környezetvédelmi, mind az anyagi vonzatát ma is Dunaújváros issza" - értékelte a beruházás megvalósulását Dorkota Lajos. 
A fideszes képviselő szerint évente 100 millió forintnyi plusz adóbevételhez jutottak volna, ha a beruházás kizárólag csak Dunaújváros területén valósul meg. Most ugyanis Dunaújváros és Rácalmás között kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg az iparűzési adó - hívta fel a figyelmet.
 Dorkota Lajos szerint Dunaújváros területén lett volna akkora terület, ahol megvalósíthatták volna a beruházást.
Az alpolgármester szerint nem volt igaz az sem, hogy a területen több milliárd forintos közműépítését kell végrehajtani.
Hozzátette: az alapközművek kiépítéséhez 57 millió forintot adott Dunaújváros, a terület mezőgazdasági művelési ágból való kivonásához 30 millió forintot biztosítottak, míg a Pentele Kft.-be apportált földterület 47 millió forintot jelentett a városnak.
Azaz a város 176 millió forintos ingatlanját 110-120 millió forint költség terhelte - ismertette.
Dorkota Lajos úgy vélte, a városnak bent kellett volna maradnia ebben az ingatlanügyletben, hiszen a 2006. januári 9-i apportot követően január 11-én szállt ki az önkormányzat a kft.-ből, és ekkor 800 forintot ért a földje, majd január 19-én a Hankook 3850 forint plusz áfáért vásárolta meg azt.
Ha bent maradunk még egy hetet, 600 millió forint többletbevételre teszünk szert - fűzte hozzá.
A környezetvédelmi aggályokra kitérve azt mondta, Kálmán András polgármester Rácalmason lakik, a nagyközség pedig Dunaújvárostól északra fekszik, így "ő nem is érezheti a környezetvédelmi aggályokat", mivel a szél a város felé viszi a bűzt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!