Ingatlanspekuláció kormányzati hátszéllel vagy munkahelyteremtő beruházás?

FMH - Komoly pénzügyi hátterű, munkahelyeket teremtő kezdeményezés a Velencei-tónál tervezett kaszinóberuházás - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. Cser-Palkovics András (Fidesz) szerint a beruházás részleteiről még senki sem tud részleteket, de a kormány máris nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

feol.hu

A fideszes képviselő az azonnali kérdések és válaszok órájában közölte, a hírek szerint a Velencei-tó északi partján, Sukorón kaszinóváros épül. Hozzátette: a befektetőcsoport a szükséges területet tavaly a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től csereszerződéssel szerezte meg.
Szerinte "újabb hatalmas ingatlanspekuláció készül a szokásos, hátsó szocialista kormánytámogatás mellett, a Velencei-tó tönkretételével".
Cser-Palkovics András azt kérdezte, milyen érdeke fűződik az ilyen környezetromboló, teljesen bizonytalan, zűrzavaros beruházás támogatásához a kormánynak. Nem azt követően kellene egy beruházást nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítani, ha már tudják, hogy mit takar? - tudakolta.

Az még kérdéses, hogy a  Velencei-tó partján  épül-e  King's City..

Bajnai Gordon azt mondta, akkor kell támogatni egy beruházást, ha meggyőződnek arról, hogy az jelentős többletértéket hoz létre Magyarországon.
Ha igaz az, amit a beruházó állít, vagyis hogy körülbelül 2.000 új munkahelyet hoz létre, akkor érdemes a kormánynak támogatni azt - hangoztatta.
Hozzátette: úgy tudja, hogy komoly pénzügyi hátterű, munkahelyeket teremtő beruházásról van szó, de ezt ellenőrizni fogják, és annak eredményétől, illetve a vállalt garanciáktól függően támogatják azt.
A kormányfő elmondta, ha kiderülne az, hogy nincsenek megfelelő garanciák a beruházásra, vagy súlyos szabálytalanság lenne azzal kapcsolatban, vagy súlyosan sérülne a környezet, akkor nem kellene támogatni a beruházást.     

Április 7-étől folytat nyomozást a Velence-tó melletti telekcsere ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség, melynek gyanúsítottja egyelőre nincs, mondta lapunknak Keresztes Imre, a főügyészség vezetője. Folyamatban levő ügyben a nyomozás részleteiről nem adott tájékoztatást a budapesti főügyész, aki rendkívül szűkszavú volt, ám azt megerősítette: az eljárás a Fejér Megyei Főügyészség indítványára, kezdeményezésére indult, mégpedig különösen nagy vagyoni hátrányt  50-től 500 millió forintig  okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja és közokirathamisítás miatt.

Korábbi sajtóértesülések szerint az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport terve alapján a hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, fedett sípálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.
A Népszabadság információi szerint a korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joáv Blum izraeli származású magyar üzletember úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - gyümölcsöseit. A lap szerint az ingatlancserének nem volt feltétele, hogy a befektetők garanciát vállaljanak a beruházás megvalósítására. 

Családi napot szerveztek május 9-én a sukorói evezőspályára, a piknik később tiltakozó gyűléssé alakult.

A Kings City nevű szórakoztató-központ megvalósítása ellen civil jogvédő szervezetek és környezetvédő egyesületek is tiltakoznak, mert szerintük az épületek tájidegenek, és károsítják a környezetet. MTI

Kapcsolt anyagainkban a Hírlap témában megjelent cikkeit olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!