Alkotmányellenes a távoltartásról szóló törvény

Budapest - Alkotmányellenes a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

feol.hu

A parlament által december 15-én elfogadott törvényt aláírás előtt küldte meg előzetes normakontroll céljából Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz.
Az Alkotmánybíróság határozata szerint elfogadható a távoltartás intézménye, alkalmazását szükségessé teheti az a cél, hogy megvédjék a családon belüli erőszak áldozatainak testi-lelki épségét, méltóságát. Ugyanakkor az Ab szerint a távoltartás korlátozza az érintett személyi szabadságát, mozgását, ezért e jogintézmény bevezetéséhez garanciális szabályok is szükségesek.
A törvényben az erőszak fogalma részben túl széles, részben értelmezhetetlen, és azzal nincsenek arányban a lehetséges rendőrségi, bírósági  intézkedések, továbbá a hozzátartozó fogalma is lehetőséget ad visszaélésekre, ezért alkotmányellenes a távoltartásról szóló törvény - állapította meg az Ab.
Sólyom László köztársasági elnök szerint fontos, hogy a jogalkotó sürgősen hatékony eszközöket találjon a családon belüli erőszak elleni fellépésre - mondta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke kedden az MTI-nek.

Az államfő biztos benne, hogy ennek a nagyon súlyos problémának a kezelése az alkotmányosság keretein belül is megoldható, és sajnálja, hogy mindez nem sikerült decemberben az Országgyűlésnek - tette hozzá a sajtófőnök. Wéber Ferenc annak kapcsán reagált az MTI-nek, hogy kedden az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek mondta ki a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvényt, amellyel kapcsolatban az államfő még januárban fordult az Ab-hez.
A sajtófőnök elmondta: Sólyom László szerint nagyon fontos az is, hogy a jogalkalmazó szervek (polgármesteri hivatal, családvédő szolgálatok, rendőrség, ügyészség, bíróság) hatékonyan, szigorúan, kellő eréllyel, a jogszabályok által biztosított mozgásterüket maximálisan kihasználva lépjenek fel a családon belüli erőszakkal szemben. Az államfő szerint fontos az is, hogy a jogalkalmazó szervek a tudomásukra jutott, illetve a gyanús eseteket késedelem nélkül, teljeskörűen vizsgálják meg, és haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!