Sertésinfluenza: a gyorsteszt negatív lett

Székesfehérvár - A gyorstesztek nem igazolták a sertésinfluenza jelenlétét annál a férfinél, akit a Szent György kórházban figyeltek meg hétfőn.

Móré Erzsébet

Hétfőn este  sikerült elérnünk a Pandémiás Bizottság  elnökét, Bujdosó Lászlót, az ÁNTSZ Közép-dunántúli régiójának tiszti főorvosát, annak a hírnek a nyomában járva, miszerint állítólag egy  Veszprém megyei  férfi, aki korábban Mexikóban járt,  az  influenzára utaló tünetekkel jelentkezett orvosánál.  
Bujdosó főorvos kérdésünkre elmondta,  a beteg szombaton valóban belázasodott, és a médiából ismert hírek tudatában jelentkezett orvosánál, aki  helyesen  szakellátásra utalta. Mégpedig a Fejér  Megyei Szent György Kórház  infektológiai osztályára, amely  amúgy a régióban  speciális járványügyi feladatokra kijelölt intézmény. A  főorvostól megtudtuk, hogy  a gyorstesztek nem igazolták a sertésinfluenza tüneteit  - az illető  máskülönben már sokkal hosszabb ideje  tartózkodik itthon, mint  ahogy a tünetek megjelennek.
Bujdosó László elmondta, hogy  a sertésinfluenza tünetei  a  fertőzést követő 24-48 óra  múlva  mutatkoznak meg, az ismert influenzatünetekhez hasonlóan: lázzal, elesettséggel, fejfájással.  Információi szerint  Mexikóban  jelenleg tizenegy magyar turistáról tudnak. Közeledik az esős évszak, így  ebben az időszakban  szervezett utazásokkal már  nem számolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!