MIÉP: Csurka István a párt legitim elnöke

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) szerint Csurka István a párt jogszerűen és hivatalosan megválasztott elnöke az ez év február 15-én tartott országos gyűlés határozata alapján.

feol.hu

Ezt a MIÉP arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen megsemmisítette a tavaly januárban, a párt országos tisztújító gyűlésén és elnökségi ülésén hozott határozatokat.
A MIÉP közleményében azt írta: a párt legitim elnöke Csurka István, hiszen a polgári perrendtartás szerint a perbéli legitimáció az eljárás bármely szakában hivatalból vizsgálandó. "Ezért egy másik, mondhatni ellenséges párt tisztségviselője nem jogosult legitimáció híján a MIÉP-et perelni, annak irataiba betekinteni" - tette hozzá.
Zsinka László, a MIÉP volt frakcióvezetője és társai azért indítottak pert a párt ellen, mert a 2008. január 22-i elnökségi ülésen álláspontjuk szerint szabálytalanul hívtak vissza 44 küldöttet. A felperesek szerint a visszahívás oka nem derült ki, jogorvoslati lehetőséget nem biztosítottak, az eljárás az alapszabályba ütközik, visszahívásuk nem lehetséges, az ezek után megtartott országos gyűlés összehívása tehát nem volt szabályszerű.
Az alperes a kereset elutasítását kérte, egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a felperesek nem tagjai a pártnak, illetőleg nem bizonyították, hogy a pártba történt felvételük az alapszabály szerint történt és így a párt tagjai-e.
A Fővárosi Bíróság 2008. december 8-ai ítéletében, a felperes kérését jogosnak tartva, megsemmisítette az üléseken hozott határozatokat. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntésével ezt az ítéletet hagyta helyben.
A MIÉP szerint a perben a bíróság nem vizsgálta a perelő személyek perbéli legitimációját. "Úgy látszik, a MIÉP ellen bármilyen törvénytelen eszköz megengedett, megalakulása óta kétévenként hatalmi segédlettel szeretnék Csurka Istvánt a párt éléről eltávolítani. Korábban sem sikerült, most sem fog" - olvasható a párt közleményében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!