Húsz éves a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar

Székesfehérvár - Jubileumi hangversenyt rendeznek vasárnap 17 órakor a Vörösmarty Színházban: koncerttel ünnepli fennállásának 20 évfordulóját a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar.

feol.hu

A hangversenyen búcsúzik el a zenekartól és a közönségtől Bíró Zoltán karmester, aki egyúttal átadja a  karmesteri pálcát utódjának, Kovács Tamásnak. A jubileum kapcsán  múltidézésre kértük Bíró Zoltánt, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar létrehozóját: 

- Húsz évvel ezelőtt az önkormányzat felkérésére alapítottam meg a zenekart: 20-25 zeneiskolás diákkal kezdtük meg a felkészülést, és fél év múlva már készen álltak a fellépésre. Közben persze a közös nyári táborozás is sokat segített a fejlődésükben. Szereztem 6-8 külső tagot is: ők egy budapesti  zenei gimnázium növendékei voltak, de évekig szívesen jártak hozzánk muzsikálni. Az egykori  külsősök között van például  Spitzer Zsolt, aki ma a Nemzeti Filharmonikusok szólótrombitása - mesélte a kezdetekről Bíró Zoltán.

A zenekar folyamatosan fejlődött és bővült is: ma 75 tagja van. Sokan lettek profi muzsikusok az egykori növendékekből.   A karmester szerint az az igazi húzóerő egy pici gyerek számára, ha ott ülnek mellettük, velük fújják a hangszert a nagyok is: ettől a kicsik is  nekibátorodnak, és sokat tanulnak. Rendszeresek a próbák, de  nagy összpróbákat csak havonta egyszer lehet összehozni  ezek után  valósággal megtáltosodnak a kezdő muzsikusok.
A fúvószenekar itthon és külföldön szép sikereket ért el. Bíró Zoltán arra a legbüszkébb, hogy Belgiumban egy  rangos nemzetközi versenyen kétszer is elnyerték az első díjat. Óriási elismerést vívtak ki azzal, hogy olyan műveket adtak elő, amelyek nem fúvószenekarra íródtak: az efféle átiratok igazi kihívást jelentenek. Ezért is arattak nagy sikert Liszt második rapszódiájával  és Bartók Magyar képek sorozatából az Este a székelyeknél és a Medvetánc című darabbal. 

Vasárnapi koncertjükön  előadnak kifejezetten fúvószenekari műveket, például Frank Erickson Ouverture Jubiloso című darabját és egy mai  amerikai szerző Alfred Reed művét, amit eddig nem is  játszottak Magyarországon. De híres művek fúvósátiratai is elhangzanak, például válogatás Bernstein West Side Story-jának muzsikájából. A a nézők rövid filmeket, videókat is láthatnak a zenekar húsz évéről, emlékezetes szerepléseiről. Bíró Zoltánt arról faggattam: nem fáj-e a szíve elhagyni a zenekart?

- Rengeteg pozitív élményben volt részem az elmúlt húsz év alatt: ez örökre bennem marad. De tudni kell idejében abbahagyni. A muzsikálás sosem fárasztott, ám a rengeteg szervezés, a hetventagú zenekar összetartása sok  munkával jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!