Gátlástalan és agresszív ügynökök használnak ki

Ingyenúttal, ajándékokkal és jó hangulattal kecsegtetnek azok az utazásokkal egybekötött árubemutatók, amelyekre csak úgy özönlenek a szabadidővel rendelkező nyugdíjasok. Legtöbben mint egy klubkirándulásra, úgy indulnak az útra - hiszen ezekre az eseményekre nagyrészt összeszokott társaságok mennek.

S. Töttő Rita


Az időseket könnyebb megtéveszteni, jóhiszeműségükre alapozni
Fotó: FMH

Pontos és jól felépített módszerrel dolgoznak: ingyen utat, ebédet ígérnek, ajándékokat, tombolát és jó hangulatot. Időnként valamilyen más, nyugdíjasokat vonzó eseményhez kötik a bemutatót, hogy még több vásárlót csábíthassanak el. A bemutatókon általános árucikkeket mutatnak be, amelyekhez irreális árakat társítanak. Ám a show-val fűszerezett bemutató végére potom pár százezer forintra csökken az eladásra kínált termék ára, amelyet az euforikus hangulatba ringatott résztvevők kihagyhatatlan ajánlatnak értékelnek. Ám a vége mégis szinte mindig ugyanaz: a keserves valóság, magyarázkodás, telefonálgatás, visszakozás. Hasonlóan járt olvasónk, Szigli Józsefné is, aki, mint mesélte, csak a makói virágvásárra szeretett volna eljutni. Ebből azonban egy kilencórás, megaláztatásokkal teli élmény lett.

- Azt mondták, mivel mi vagyunk a századik busz, komoly nyeremény vár három emberre a tombolán - mesélte a hölgy. - A legnagyobb nyereményt, 525 ezer forintot én nyertem, ám ezt az összeget természetesen nem kaptam meg. Azt mondták, a relaxfotel árába számít bele, ha megvásárolom. Mellé pedig ajándékba kapom az edénykészletet és a talpmasszírozót is.

Az eset érdekes része pedig itt kezdődik: az adás-vételi szerződésen a fotel ára (a kezdeti 720 ezer forint helyett) már csak 575 ezer forint volt, ám ehhez még hozzácsapták a talpmasszírozót, az edénykészlet és a kiszállítás díját is. Így kerekedett ki egy vaskos, külső szemlélő számára hihetetlennek tűnő összeg: 750-800 ezer forint. Így hát, még ha a tombolán nyert 525 ezer le is jött volna az árból, akkor is majd 300 ezer forintot kellett volna kifizetnie a hölgynek - aki azt hitte, 50 ezer forintért hazaviheti a fotelt.

Ám Szigli Józsefné annál talpraesettebb volt, mintsem hogy hagyta volna magát továbbra is befolyásolni. Az ügynök persze mindent elkövetett:

- Amikor panaszt tettem az úrnál, azt mondta, örüljek, hogy nem 800 ezer forintot kell fizetnem. Amikor pedig azt mondtam, hogy semmisítsük meg a szerződést, elkezdett kiabálni velem. Először csak engem hülyézett le, később pedig, már a mikrofonba, az egész társaságot ostobák gyülekezetének nevezte. Azt mondta, hülyékkel van dolga, akik nem értik meg az ő szisztémáját - mesélt még most is felzaklatva a megaláztatásról a hölgy.

Soha olyan agresszív marketinggel, mint amit az utazásokkal egybekötött árubemutatókon időnként tapasztalni, nem találkozott még máshol a fogyasztóvédő sem. A pszichológiai ráhatások tárházát vonultatják fel a jóhiszemű, befolyásolható emberek előtt, akik végül úgy érzik: mindenképp vásárolniuk kell.

- Jól tette a hölgy, hogy széttépte a szerződést - nyilatkozta Schneider Istvánné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának munkatársa. - Ám akkor sem kellett volna nagyon aggódnia, ha ezt a helyszínen nem tette volna meg. Azt ugyanis nem árt tudni: 8 munkanapja van a vásárlónak arra, hogy elálljon a szerződéstől. Ezt a másik félnek egyszerűen el kell fogadnia.

Erről a lehetőségről persze tájékoztatnia is kellene az eladónak a vásárlót, de ha még a szerződésben sincs benne, akkor végképp érvénytelen a szerződés - hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédő. Persze az ügynökök sem most jöttek le a falvédőről... Előfordul, hogy olyan szerződéseket gyártanak, amelyeknek az eredeti példányának hátulján ott a tájékoztató, az első másolaton azonban, amelyet letépnek, és odaadnak a vevőnek, már nincs. Így hát van is tájékoztatás, meg nincs is... Jog szerint van, a gyakorlatban viszont elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!