Elképzelhető, hogy Rózsa Floresék is belpolitikai manőverek áldozatai

FMH - Balázs Péter külügyminiszter nem zárja ki, hogy belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak a csütörtökön, Bolíviában megölt és elfogott magyarok. A kommandósok rajtaütésekor meghalt Rózsa Flores Eduardo, lapunk egykori tudósítója is.

feol.hu

"Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták őket eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek" - mondta Balázs Péter hétfőn Budapesten az MTI-nek. Hozzátette: a kérdés igen sokrétű, s mivel az elnök személyéről van szó, "többféle változat is elképzelhető".
    
A tárcavezető kiemelte: intézkedett, hogy a Buenos Aires-i nagykövet is utazzon a helyszínre Argentínából. Jelenleg a bolíviai tiszteletbeli konzul segíti a börtönbe került Tóásó Elődöt. A bolíviai tiszteletbeli konzul és az argentin magyar nagykövet személyében már két szakember lesz a helyszínen, épp ezért nincs szükség további, külön megfigyelő kiküldésére - mondta a külügyminiszter.
    
A jelenlegi helyzet nagyon összetett konzuli ügy, nem diplomáciai kérdés. Ebben a helyzetben Magyarország kötelessége, hogy a maximális konzuli segítséget megadja a börtönbe került magyar állampolgárnak - fűzte hozzá.
    
Arra a felvetésre, hogy a magyar hatóságok ötödik napja nem kapnak hivatalos információkat a bolíviai féltől, a miniszter azt mondta: ez a bolíviai hatóságokat minősíti, a magyar fél ebben a helyzetben csak kérheti, követelheti az információk átadását. A kérdésre, hogy szükség van-e nemzetközi vizsgálatra az ügyben, és adott esetben Magyarország részt venne-e ebben, Balázs Péter azt mondta: első megközelítésben ez egy konzuli ügy, egy kétoldalú probléma, nem látszik a kérdés nemzetközi dimenziója. A miniszter ugyanakkor hozzátette: "az már egy sokkal komplikáltabb kérdés, hogy miből csinálunk nemzetközi ügyet, milyen célból, milyen partnerekkel. Ezt alaposan meg kell nézni".
    
Hétfőn az ír külügyminiszter jelentette be, hogy országa nemzetközi vizsgálatot szeretne a csütörtöki bolíviai kommandós rajtütés ügyében, amelyben egy ír állampolgár is életét vesztette. Micheál Martin nagyon zűrzavarosnak minősítette az állítólagos terrorista csoport felszámolásával kapcsolatos helyzetet, megjegyezve, hogy a történtekről ellentmondásos beszámolók láttak napvilágot.
    
A bolíviai kormány szerint terroristákra csaptak le a kommandósok csütörtökön. Álvaro García Linera bolíviai alelnök vasárnap arról beszélt, hogy "csak egy csápja egy hatalmas polipnak" a bolíviai kommandósok által Santa Cruzban csütörtökön felszámolt terrorcsoport, és e polip "még mindig aktív az ország különböző régióiban, végső célja káoszt teremteni és megingatni a kormányt az államfő meggyilkolásával".
    
Pénteken Brády Zoltán, a Rózsa Flores Eduardót főmunkatársként foglalkoztató Kapu című folyóirat főszerkesztője arról beszélt az MTI-nek, hogy a csütörtökön lelőtt férfi és társai nem készültek merényletre. Elmondása szerint Rózsa Flores Eduardo 2008 májusában utazott Bolíviába, "azt mondta, kimegy harcolni a kommunisták ellen".
   
A férfi egy másik ismerőse, Hege László a The Wall Street Journalnak nyilatkozva arról beszélt, hogy Rózsa Flores Eduardo azért ment Bolíviába, hogy amennyiben ott polgárháború törne ki, felajánlja katonai szaktudását a kormányerők elleni harchoz. Hege László "süket dumának" minősíti, hogy a férfi Evo Morales elnök meggyilkolására készült volna.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!