Újabb fordulat a Szent György Kórház ügyében

Székesfehérvár - Újabb fordulópontjához érkezett a megyei Szent György Kórház póluspályázatának ügye.

feol.hu

A kérdés az, fenntartja-e eredeti pályázatát (10,8 milliárd) a kórház, vagy átdolgozva azt, megelégszik-e egy kiírandó új pályázaton elnyerhető maximum 7,5 milliárdos uniós támogatással.
Minderről csütörtökön reggel Molnár Albert  országgyűlési képviselő (MSZP) beszélt sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy az elmúlt hetekben nyolc alkalommal folytattak tárgyalást kórházügyben az egészségügyi miniszterrel, államtitkárokkal, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőivel. Mint korábban több alkalommal is megírtuk, a Fejér Megyei Szent György Kórház a kilencedik helyre sorolódott, tartaléklistára került abban a pályázatban, amelynek célja, hogy régiónként egy-egy kórház kiemelt fejlesztési lehetőségekhez jusson, miáltal a régió lakosságának  1,1 millió ember  a legmagasabb szintű ellátását lenne képes biztosítani.  Molnár Albert elmondta, hogy heteken belül kiírják a TIOP 2.2.4 elnevezésű, struktúra átalakításra szolgáló pályázatot, ahol a megye nagy eséllyel, maximum 7,5 milliárd forintot nyerhet el. Viszont a tulajdonos megyei önkormányzat fenn is tarthatja eredeti pályázatát  Molnár Albert maga ezt javasolná  abban a reményben, hogy a többi (nyolc), első körben nyertes pályázó kórház közül lesz olyan, aki valamilyen ok miatt kénytelen visszalépni, így Fejér előbbre rukkolhat.
Az ügyben ezúttal is megkérdeztük a megyei közgyűlés elnökét,  Balogh Ibolyát: 
-  Nagyon jó érzéssel tölt el és köszönöm, hogy a szocialista képviselők ekkora hittel álltak az ügy mellé. Számomra megnyugtató, hogy ténylegesen, a politikától függetlenül vállalták fel ezt az ügyet, amely nemcsak Fejér, hanem az egész régió lakosságát érinti. Úgy látszik, a döntéshozók hihetetlen ellenállást tanúsítottak a pályázat elbírálásakor. Meggyőződésünk, hogy a Szent György Kórház pályázata maximálisan megfelelt a kiírásnak, s értetlenül állunk az előtt, hogyha teljes mértékben  teljesítettük a feltételeket, miért nem értünk el magasabb pontszámot. Az önkormányzat egyébként panaszt nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez  a válaszolási határidő a hét végén jár le. További lehetőségünk, hogy az ügyészséghez, majd az unióhoz  vagy az Európai Bírósághoz forduljunk. Ha ezeket a lehetőségeket kimerítettük, akkor majd megfontoljuk, hogy a kompromisszumos lehetőségeket elfogadjuk-e vagy sem - mondotta Balogh Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!