Válságból olimpiát?

<b>Székesfehérvár</b> - A válság miatt nem szabad leállni az olimpiai előkészületekkel, sőt e nagy projekt még a válságból való kilábalásban is segíthet - állítja <em>Szalay-Berzeviczy Attila</em>, a Budapesti Olimpiai Mozgalom alapítója.

Klecska Ernő

A Budapesti Értéktőzsde volt elnöke, a Magyar Vívószövetség alelnöke, aki a Liberális Közéleti Szalon rendezvényén vett részt csütörtökön, úgy vélte, 2011-ben, amikor az EU soros elnökségét adjuk, megpályázhatjuk a 2020-as olimpiát. Szalay-Berzeviczy Attila, aki Világosi Gábor, a Parlament alelnökének vendégeként vett részt a Hiemer-házban tartott rendezvényen, úgy vélte: a válságtól nem megijedni kell, hanem kihasználni, hogy ledönt olyan tabukat, amelyekhez a rendszerváltás óta nem mertünk hozzá nyúlni. Ma csak futunk az események után, pedig szükség van egy mindenkit lelkesítő, nagy dobásra, amilyen az olimpia lehet. Az arra való felkészülés valójában egy több parlamenti cikluson átívelő, országfejlesztő és gazdaságélénkítő program, ami költségvetési fegyelemre, összefogásra és tervezésre kényszerítene minket - mondta a vártnál is népesebb hallgatóság előtt.

A Magyarország vezető vállalatai és üzletemberei létrehozott BOM a kormányzati negyedről és a négyes metró kudarcait elemezve készíti elő terveit és már azt is elérte, hogy a fővárosi önkormányzat 2008. december 18-án a egyhangúlag elfogadta Az Olimpia Törvény tervezete és A 2020-as budapesti olimpiai nagyprojekt lehetséges helyszínei című előterjesztéseket. A tervezett olimpia közel 5100 milliárd forintos fejlesztési forrást mozgathatna meg, aminek jó részét uniós forrásokból elő lehetne teremteni - mondta a szakember, s kiemelte: az eddigi rendező városok sem akkor pályáztak, amikor úgy érezték, készen állnak, hanem akkor, amikor úgy gondolták, itt az ideje belevágni egy átfogó, nagy fejlesztésbe. Aki elviszi az első kelet-közép-európai olimpiát, legalább 50 évre elszívja a levegőt a régió többi városa elől. Prága már megpályázta a 2016-os olimpiát, Varsóban labdarúgó Eb-döntő lesz 2012-ben. El kell dönteni, felvesszük-e a kesztyűt és harcolunk, vagy gyártjuk tovább az alibi kifogásokat és a lemaradást választjuk  tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!