Három szálon nyomoztak a mezőfalvi ügyben

<b>Dunaújváros</b> - Vádemelési javaslatot tett a rendőrség csoportos garázdaság, könnyű testi sértés és rongálás miatt nyolc ember ellen az ügyészségen a Mezőfalván történt események miatt.

Gallai Péter


A faluban fokozott volt a rendőri jelenlét
Fotó: Archív

A történet szálai egészen szeptember ötödikéig nyúlnak vissza, amikor Mezőfalva belterületén egy halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, amelyben egy tizennégy éves lány életét vesztette (a történet részleteit az alább kapcsolt anyagokban olvashatják!).

A rendőrség több szálon kezdte el a nyomozást, az egyik a csoportosan elkövetett garázdaság, könnyű testi sértés és rongálás volt. Ebben az ügyben tavaly év végén lezárta a nyomozást a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, s vádemelési  javaslattal átadta a megyei ügyészségnek, azért nekik, mert fiatalkorú is van a gyanúsítottak között. Rajta kívül hét felnőttel szemben tettük meg a vádemelést. Az ügyésznek ezután harminc plusz harminc napja van arra, hogy eldöntse, visszaadja-e az ügyet, megszűnteti a nyomozást, vagy vádemelést tesz. 
A legúlyosabb tétel a garázdaság, amelynek maximális tétele három év szabadságvesztés lehet - tudtuk meg Törköly Lászlótól, a bűnűgyi osztály megbízott vezetőjétől. Az őrnagy szerint  a rengeteg tanúkihallgatás és  szembesítés  vett igénybe sok időt.

A másik szál a halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége.  Erről pedig már Fekete Mihály őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője adott tájékoztatást.  Elmondása szerint a  fokozott ügyészi felügyelet alatt zajló vizsgálat  elhúzódott, ugyanis az igazságügyi  gépjármű  és orvos szakértő közös állásfoglalására is szükség volt, de a helyszínen bizonyítási kísérlet is zajlott, hogy kiderüljön, a két fél közül ki, milyen mértékben felelős, vagy nem felelős a balesetért. A rendőrség ezeket a szakvéleményeket hosszabbításra nemrégiben elküldte a megyei  ügyészségnek, s majd ezek alapján ott születik meg a gyanúsítás, a felek eddig ugyanis csak tanúként szerepeltek.   Miután ez megérkezik Székesfehérvárról, akkor  megteszik a vádemelési javaslatot. 

Az ügy harmadik vonalát  szabálysértési  feljelentések  alkotják. Ezeket a motort vezető fiatalemberrel szemben tették meg  engedély, rendszám, műszaki vizsga, biztosítás  és bukósisak nélküli vezetés  miatt.  Az  egyesített ügyben  az igazgatásrendészeti osztály szabja majd ki a bírságot, ami  pénzbüntetés és vezetéstől való eltiltás lehet, miután a szabálysértéseket a rendőrség megállapította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!