Bulvár

2011.08.30. 07:18

Egy öreg Trabant hangjával kezdte

Kilenc évvel ezelőtt, az azóta megszűnt rádióadón külföldi minta alapján Trabant-hangutánzó versenyt hirdetett a Boros-Bochkor páros, amelyre Lorán Barnabás is nevezett. Megnyerte az erőpróbát, így indult a karrierje.

Horog László

Telefonon hívta a reggeli műsort, majd poénos SMS-t küldött, amelyben közölte, amennyiben nem hívják vissza, tehát nem mutathatja be produkcióját,  bemegy a rádióba, aminek nem lesz jó vége...

Az üzenet célba talált, két perc múlva csörgött a telefonja, berohant a munkahelyére, egy szállítmányozási cégnél dolgozott, az Olaszországba irányuló forgalmat irányította. Nem köszönt senkinek, beült a kis tárgyalóba, magára zárta az ajtót, néhány próbabrümmögés után a műsor szerkesztői közölték vele, rövidesen adásba kerül.

- Előzőleg nem szórakoztattam az osztálytársakat sem általános, sem középiskolában, sem főiskolásként, utóbbi intézményben közlekedésgépészetet tanultam. Csak  később, baráti társaságban utánoztam néha autók hangjait. Ezt gyakran kérték összejöveteleken a haverok, sőt, hencegtek is vele, hogy van olyan cimborájuk, aki bármelyik autó hangját kiválóan másolja. Bochkorék felhívására nem neveztem volna, ha előzőleg nem bosszantanak fel a roppant ügyetlen próbálkozók. Tudtam, ha adásba kerülök, bemutathatom a tudásomat, meg is fogom nyerni. Így is történt.

- Ha nem diadalmaskodtam volna, később alighanem jelentkezem valami fél-őrült tehetségkutató fesztiválon. Akkor már éreztem magamban az erőt.

A sikernek köszönhetően kapott felkéréseket. 2003 októberében Fábry Sándornál is szóhoz jutott az Esti Showderben, a Ki mit tud?-on is szerepelt. Előzőleg szólt a barátainak, hogy nézzék majd a műsort. Egyikük informatikai céggel rendelkezett,  azonnal jelezték, Loránnak rögtön készítenek egy honlapot, amivel gyorsan bekerülhet a köztudatba.

Lorán eleinte tiltakozott a személyi kultusz ellen, aztán belátta, abból baja nem származik, ha népszerűsítik a világhálón. Egy étteremben ültek le beszélgetni és ötleteket gyártani, a weblap címét meg az ő művésznevét sem sikerült gyorsan kieszelniük, felmerült a Trabatos Barna, a Barnás Trabant, a Trabantos Gyerek kifejezés, közben elfogytak a pizzák és a sörök, végül a Trabarnára esett a választás. Később a Skoda kérte fel, hogy a cég több évtizeddel korábbi termékének a hangját utánozza, öreg kocsi hangját, ami már kilehelni készül a lelkét, majd jön a szlogen: ezt kell becserélni egy újra!

Bekerült a Dumaszínház társulatába, 2006-ban indult a Humorfesztiválon, ahol nyert az egyik kategóriában, a Magyar  Rádió-díjat vihette haza. Rajta kívül Kovács András Péter  ő két díjat is kapott , Kiss Ádám, Beliczai Balázs és Sás Péter győzedelmeskedett. A közönség díjazta Trabarna műsorát, pedig  nem volt túl bonyolult, kizárólag a verdák hangjait utánozta. Később összekötő szövegeket írt, amelyek szellemessé tették a fellépést, de Lorán érezte, hosszú távon a négykerekűeket idéző brümmögésből nem tud megélni.

- Két éven át nem nyúltam a  műsorhoz, a kollégák sem tettek megjegyzést, én éreztem azt, hogy lépnem kell, fejlődnöm. Váltottam. Persze, a megújulás részben kényszer is, ugyanis a tévés felvételen, a Showder Klubban elhangzott poénokat a folytatásban már nem lehet elővenni, ez íratlan szabály nálunk. Évente két-három alkalommal kerülök képernyőre, többet nem is vállalok, meg nem is hívnának gyakrabban   teret kell engedni másoknak is , az ott elmondottakat utána el kell fe-lejteni, nem szabad használni, újakat kell kieszelni.

Persze, az autóhangok továbbra is fontos szerepet játszanak. Amikor arról kérdezem, melyik a kedvence, elmerül a műszaki részletekben. Közli, a Barkast és az ötnél több hengeres, szívó-, azaz atmoszferikus, rövid löketű motorokat imádja, ami Forma1-es autó szintjén ordít, vonyít. Kedveli a sportos kocsik, leginkább a Subaru Impreza hangját.

- Gyerekkoromban, amikor anyukámmal óvodába sétáltam, hiba nélkül közöltem, milyen autó érkezik. Mindössze a Volgákat nem tudtam felismerni  pedig a környéken volt bőven, az annyira jellegtelen volt, de a többi keleti típust gond nélkül megfejtettem. A kis Polskit, a Wartburgot, valamint a motorkerékpárokat sem hibáztam el. Akkoriban nem gondoltam, hogy ez a képességem   nem pusztán  felismerem, utánozni is tudom a hangjukat  később ismertté tesz.


Família

A 35 éves Lorán Barnabás nős, két kisfiú, az ötéves Samu  és a  három és fél éves Dani apja. Egyik délután otthon tévéztek, s az egyik kisebb kereskedelmi csatornán ismétlésben Trabarna volt képernyőn, amikor nagyobbik  fia hirtelen megszólalt. Apa, kapcsold már ki magadat!  Fiatal pályatársaival remek kapcsolatot ápol, együtt utaznak, lépnek fel, közösen találnak ki poénokat. Azonban nem lopnak egymástól, más dumáját nem használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!