Bulvár

2009.11.10. 11:56

Az Év Női 2009-ben

FMH - A Glamour magazin kitüntetésében idén teniszezőnő, énekesnő, divattervező és politikus is részesülhetett, mivel az ítészek szerint nagy jelentőségű tettet vittek véghez különböző területeken.

MTI

Az amerikai first lady, Michelle Obama mellett mások között Rihanna barbadosi születésű énekesnő, Stella McCartney brit divattervező és Serena Williams többszörös Grand Slam-győztes amerikai teniszező részesült a Glamour magazin Év Nője díjában.
Az 1939-ben alapított lap 20 éve adja át a díjat, amellyel olyan nőket tüntet ki, akik nagy jelentőségű tetteket vittek véghez a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a sportban, a divatban, a tudományban vagy a politikában.

Rihanna azt követően került a díjazottak listájára, hogy nyilvánosan is szót emelt a családon és a párkapcsolaton belüli erőszak ellen, és arra buzdította bántalmazott nőtársait, hogy kövessék példáját. (Rihannát barátja, a szintén énekes Chris Brown verte meg még az év elején, az ügyből bírósági eljárás lett; a férfit felfüggesztett börtönre és közmunkára ítélték.) 
A first lady a mentori szolgálat jelentőségének előtérbe helyezéséért részesült a kitüntetésben: Barack Obama elnök felesége számos program és kezdeményezés fölött vállalt védnökséget. "Elkötelezett a lányok következő generációja iránt, kitágította horizontjukat azáltal, hogy arra biztatja őket, hogy a jövő új vezetőjeként lássák magukat" - indokolta az elnökfeleség kitüntetését a magazin.
Stella McCartney divattervezőt munkája mellett állhatatos vegetarianizmusáért, illetve az állatok jogaiért folytatott harcáért, valamint azért ismerték el, mert nem hajlandó bőrrel és szőrmével dolgozni.
A sportolók közül Serena Williams vehette át a díjat: a teniszcsillagot alapítványi fáradozásaiért tüntették ki. A sportoló alapítványa amerikai főiskolásokat támogat, de a közelmúltban egy elemi iskolát is létrehozott Kenyában.
Az év női között szerepel az a két újságírónő - Laura Ling és Euna Lee -, akiket azt követően vettek őrizetbe Észak-Koreában, hogy riportot készítettek az éhezés elől Kínába menekülő észak-koreai nőkről. Az újságírók szabadon bocsátását végül hosszas diplomáciai tárgyalások után érte el az Egyesült Államok.
Kitüntették Susan Rice amerikai politikust is, aki az Egyesült Államok első női ENSZ-nagyköveteként az amerikai politikai napirend homlokterébe helyezte a nők ügyét a világszervezetben. 
Az év női között szerepel Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó felesége, Maria Shriver is, akit azért dicsértek, mert az állam first ladyjeként a változás és a női vezetés jegyében fogalmazta újra szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!