Bulvár

2015.06.23. 11:00

A mi halászlevünk - Az évadnyitón főtt a velencei-tavi specialitás

Hallottunk már bajai, szegedi, balatoni halászléről, de milyen az igazi velencei-tavi? Mert ilyen is van, méghozzá különlegesen finom – főként nagy mennyiségben főzve.

Lovász Lilla

Elsősorban alkalom kell, hogy megkóstolhassa az ember a velencei-tavi halászlét, hiszen ez az étel jókora mennyiségben főzve az igazi. Ilyen alkalom volt a Magyar Országos Horgász Szövetség 13. Velencei-tavi Évadnyitó Horgász és Halászléfőző Versenye az Agárd-Dinnyési Csónakkikötőben, ahol 330 adag főtt a remek étekből.

– Az egyik legfontosabb, hogy a halat frissen kell kifogni – árulta el a halászlé egyik titkát Kamocsa Zoltán, a MOHOSZ halászléfőző mestere. – A felvágott hagymát hideg vízben tesszük fel főni, száz literes üsthöz 8 kilóval számolva. Hozzá halfej, farok, illetve más adalékhal (például törpeharcsa) kerül, az egészet összefőzzük. Teszünk hozzá „zöldeket”: sárga paprikát, hegyes erős paprikát, paradicsomot. Nem a pirospaprika dominál, mint más halászleveknél. Amikor a csontról leválik hús, kivesszük, passzírozzuk a zöldségekkel együtt. Majd visszatéve az alaplét az üstbe, beletesszük az előzőleg jól besózott halszeleteket. A lé ízéhez ez nagyban hozzájárul, vigyázni kell ezért, el ne sózzuk. Tíz perc forrás és kész is.

Aznap főzőversenyt is tartottak, a zsűri Csáki Bába Imre főztjét találta legjobbnak.

A horgászversenyen a felnőtt csónakos kategória győztese Merbler József, a Velence 2005 Horgász Egyesület versenyzője lett: 6480 grammnyi halat zsákmányolt. A legnagyobb példányt, egy 1690 grammos pontyot Török Antal (Oroszlány) fogta. A felnőtt parti verseny legjobbja 2960 gramm hallal Márkus József (Dömsöd) lett, az ifjúsági horgászversenyen a 12 éves Bakó Eszter állhatott a dobogó legfelső fokára 3000 grammnyi hal kifogásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!