Bulvár

2016.07.07. 15:39

Filmen a rabló - fehérvári statisztéria segítheti sikerre a mozit

Székesfehérvár – Az idei év valószínűleg legnagyobb statisztériáját mozgató magyar filmjét forgatták a hét elejétől a fehérvári jégcsarnokban.

Kocsis Noémi

A legismertebb magyar rabló, Ambrus Attila, alias a Viszkis életéről film forog, a rendező a Kontrollt is jegyző Antal Nimród. Néhány napig a fehérvári ifj. Ocskay Gáborról elnevezett jégcsarnokban még a szokásosnál is rendezettebben haladó „drukkerekkel” teltek meg a lelátók: egy ’90-es években lezajlott Dózsa– Fradi jégkorongmérkőzést (vagy egy ehhez hasonlót) rögzítettek ugyanis, több mint 300 statisztával.

Zsolt már rutinos statiszta. A  kisportolt férfi ott volt a szintén itthon forgó Spy, vagy az Asterix és Obelix tömegjeleneteiben, s tényleg olyan a fizimiskája, hogy a kigyúrt behemóttól az öltönyös bodyguardig sokféle háttérszerepben el lehetne képzelni. Mint mondja, neki ez inkább buli, jó emlék, akik eljönnek egy ilyen egész napos forgatásra, valószínűleg nem a meggazdagodás vágyával teszik, mert az ilyen, néhány napos statisztamunkával nem fog menni. Délután háromra jár az idő. Igaz, hogy reggel 7-re jöttek és még nem szóltak nekik, hogy kezdhetnek, a legtöbb statiszta türelmes: az árnyékban, a fák alatt fekszenek, napoznak, beszélgetnek, mobiloznak, olvasnak, söröznek. Van köztük lakodalmas zenész, irodista, gyári munkás és sok diák. Néhányan már belebújtak a szerepük szerinti lila dózsás, vagy zöld fradis felsőrészbe, vagy pulóverbe, bár ezekkel csak imitálják az ismert hazai sportklubokat, a filmben ugyanis a két igazi csapat más néven szerepel majd. Egy igazán elkötelezett férfi jó ideje zöld pufidzsekiben ácsorog a tűző napon, a látványtól is izzadni lehet, de ő meg se rezdül. És a tömegben valódi helyi hokiszurkolókat is lehetett látni, a jégen pedig a Fehérvár AV-19  kiválóságai játszották le a filmes meccset, zöld-fehér színekben.

Fotó: Molnár Artúr

Székesfehérváron utoljára az Asterix és Obelix, Isten óvja Brittaniát című film felvételein vehettek részt nagyszámban statiszták. A szervező cég helyben száznál is több arcot tart nyilván adatbázisában. Most zömében 18-66 év közötti férfiakat kerestek, de a lelátós drukkolói létszámban azért vannak hölgyek is, kezdők és rutinosak is. Egy volt a lényeg: úgy szurkoljanak, mintha a saját, kedvenc csapatukért tennék, teremtsenek igazi jó hangulatot a csarnokban. A szerdai felvételeken egyébként ezt a toborzott statiszták olyan jól teljesítették, hogy az utolsó felvétel után a rendező tapssal honorálta igyekezetüket. Mint Radics Róbert statisztaszervező elmondta: az elhíresült bankrabló örült a lehetőségnek – egyébként színész szereplőként és tanácsadóként is részt vesz a filmben. Hétköznapjait pedig leginkább fazekasként, gyakorta felbukkan népesebb honi népművészeti vásárokon, saját készítésű portékáját kínálva. A film története gyerekkorától kíséri végig, felvillantva sportkarrierje állomásait és  a törvénnyel való későbbi ütközéseket is, izgalmasnak ígérkező moziként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!