Belföld

2014.03.26. 19:19

Ügynökök ölhették meg a Seuso-kincs megtalálóját

Krimibe illő véres dráma után kerültek ki az országból a kincsek. A történtek legtöbb részletét homály fedi, de azért nem nehéz elképzelni, mi játszódhatott le Kőszárhegyen.

Tihanyi Tamás

Sümegh József, a fiatal amatőr régész, a leszerelés előtt álló sorkatona megpróbált túladni a megtalált kincseken. De ehhez nem voltak meg a megfelelő kapcsolatai. A rendszerváltás előtt nem csak a szovjet, hanem a magyar titkosszolgálatok is gyakran műkincsek megszerzésével, külföldre csempészésével egészítették ki pénzügyi keretüket. Sümeghet már figyelték, hiszen sorkatonaként szolgált, nem volt nehéz elolvasni a leveleit, amelyekben nyilván írt a megtalált kincsről is. Élve utoljára két férfival látták, nyilván titkosügynökök lehettek, akik úgy tehettek, mintha megvásárolnák a kincseket. Aztán 1980 decemberében elvitte őket a pincéjébe. Vitázhattak, az ügynökök pedig megölték.

A holttestet két katonai övre felakasztva találták meg és az ügyet öngyilkosságként kezelték annak ellenére, hogy néhány nap múlva leszerelt volna és arra számított, gazdag ember lesz. Ki akasztja fel magát ilyenkor? Aztán a kincsek eltűntek, hogy sokkal később külföldön bukkanjanak fel újra. A gyilkosokat pedig nem kereste senki.

További híreket, érdekességeket a Seuso-kincsről itt talál>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!