Belföld

2007.01.27. 03:28

Rend szerint járnak a buszok

<p>Székesfehérvár (bkl) - Függetlenül az országos tárgyalások alakulásától, az Alba Volán szakszervezeti tanácsa tegnap kora este lemondta a január 29-ére meghirdetett sztrájkot. Így a megyei közlekedési társaság hétfőn is a menetrend szerint közlekedteti járatait. Országos szinten nincs megegyezés. A munkáltatók megkönnyebbülten föllélegezhetnek, néhány nebuló szomorú.</p><p></p>

B. Kiss László

A nagy multinacionális cégek egy része - bérelt buszok révén - egyébként is maga oldja meg a dolgozói szállítását. Ilyen például a móri AFL, amely mintegy 3000 főt foglalkoztat. Őket tehát nem érinti a menetrendszerű buszjáratok esetleges szüneteltetése. A termelés azonban máshol sem akadozhat. Ennek érdekében a Philips fehérvári gyáránál is mindent megtesznek, de majd csak akkor, ha eldől: tényleg lesz volános sztrájk - mondta el érdeklődésünkre Blazsevác Péter kommunikációs vezető.

A dolgozók bejuttatására a volános munkabeszüntetés esetén is több lehetőség kínálkozik. A mintegy 1450 főnek kenyeret adó fehérvári Visteon rendelkezik bérelt buszokkal, melyek - ha szükséges - a szokottnál több fordulót tesznek. Ha több dolgozó összeáll, és saját gépkocsin jön be, akkor ezúttal kifizetnék a benzint - tudtuk meg Ligeti Lászlótól, a cég kommunkációért illetékes munkatársától. A Swes újabb móri gyárában a sztrájk esetén előfordulhat, hogy kocsit küldenek a kollégáért. A munkabeszüntetést egyébként a legrosszabb időpontra hirdették meg: ahhoz, hogy a bejutást megszervezhessék, két munkanapra lett volna igazából szükség - vélekedett Mrázikné Szász Anna, személyzeti vezető. A székesfehérvári Macher Kft.-nél kevesebben dolgoznak, így személykocsikkal oldják meg a munkábajutást - mondta el Macher Endréné ügyvezető igazgató, aki maga is részt vállal a fuvarozásban.

Az országos bértárgyalás pénteki fordulója sem hozott megegyezést - értesítette kora este lapunkat Tóth István, az Alba Volán vezérigazgatója, aki részt vett a tárgyaláson. Így a sztrájkfelhívás érvényben marad. Az azonban kérdéses, hogy hány Volán vállalat munkavállalói csatlakoznak végül hozzá, hiszen helyi szinten ettől függetlenül még létrejöhet az egyezség. Ez történt az Alba Volánnál is.

Kora este ugyanis Varga József, a Közúti Közlekedési Szakszervezet helyi elnöke arról értesítette lapunkat, hogy az Alba Volán Zrt. szakszervezeti tanácsa a január 29-ére, hétfőre meghirdetett sztrájkot lemondja.

A munkabeszüntetés bejelentésének hatására az ÁPV Zrt. tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel, és - a korábbinál kedvezőbb - 4-8 százalékos keresetemelést tartalmazó ajánlatot tett. Egyúttal feloldotta a cégek felé megfogalmazott, legfeljebb 6 százalékos bérmelést tartalmazó megkötését. Az Alba Volánnál a dolgozói érdekvédők ezt olyan eredménynek könyvelik el, mely esélyt ad a megállapodásra - tűnt ki Varga József közleményéből.

Így az Alba Volán járatai hétfőn is menetrend szerint közlekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!