Belföld

2008.12.30. 03:29

Nevében a sorsa: győzött Viktória

<b>Székesfehérvár</b> - Nevében a sorsa - mondhatná a bölcs az alábbi történetet hallván. A rőtvörös kóbor kutyalány, Viktória élete 23-án éjjel kilátástalannak tűnt. Aztán megérkezett a nagykövet autója...

S. Töttő Rita

Lám csak, a gázolásos történetek sem mindig úgy érnek véget, ahogyan az ember azt legrosszabb pillanataiban elképzeli. Bizonyítja ezt annak a hároméves keverék kiskutyának a története is, aki a franciaországi román nagykövetnek és feleségének köszönheti életben maradását - s vélhetően - hamarosan sorsának jobbra fordulását is.

Viktória Makó közelében sétált az út szélén szentestét megelőző nap éjszakáján, amikor a kóbor kutyák réme, egy száguldó autó, elütötte őt. A történet ezen részéről ennél többet nem is tudunk, csupán annyit, hogy Vikit bizony cserbenhagyták. Így aztán a kutyus az út szélén, törött lábbal várta, hogy végre valami történjen vele.

A szerencse - Roger és Cristina Lapis személyében - meg is érkezett hozzá.

A franciaországi román nagykövet és felesége - aki amúgy a Millió Barát Állatvédő Egyesület elnöke is - épp átutazóban volt Magyarországon, s Viktória mellett vezetett el az útjuk. Észrevették a kis kutyalányt, s azonnal megálltak. December 23-án este azonban nagy erőket kellett megmozgatni ahhoz, hogy valami történjen vele.

Erről már Molnár Tamásné, a székesfehérvári Alpha Segítő Kéz Alapítvány vezetője beszélt nekünk:

- Viki komoly diplomáciai összefogásnak köszönheti az életét, a nagykövet úr ugyanis azonnal felhívta Kovászna megye állategészségügyi igazgatóságának vezetőjét, aki a magyar országos hatósági főállatorvost tárcsázta, ő meg a székesfehérvári állatkórház alapítványának főtámogatóját, Móré Attilát. Az ügy végül hozzám került, s én azonnal mentem Makóra a kutyáért. Még aznap éjjel meg is műtötték szegényt - mesélte Molnárné, már az állatkórház rendelőjében, ahol a kutyus is lábadozik éppen.

A történet vége sajnos nem happy end, a kutya egyik lábát ugyanis amputálni kellett múlt vasárnap, s a másik mellső lába is elég csúnyán összetört. Az viszont biztos: Viktóriának már keresik az új helyet Franciaországban, Cristina ugyanis megígérte: visszajön érte, s magával viszi. Két hétig azonban még a fehérvári kórház lesz az otthona, ahol még az orvosok is csodájára járnak, Molnárné ugyanis azt mondta: isteni szerencse, hogy ilyen sérülések ellenére megmaradt.

A rókaformájú, kedves kutyus egyébként szobatiszta, nyilvánvalóan lakásban élt eddig, szőre is ápoltnak tűnik. Viszont nagyon sovány, a baleset előttről származó korábbi csonttörései is vannak, így biztos, hogy már egy ideje kóborolt. A véletlenek, valamint az emberi szeretet és akarat következtében mégis lehet még jobb élete. Méltán nevezték hát el a győzelem istennőjéről, Viktóriáról.

Fotó: Pati-Nagy Bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!