Belföld

2009.07.15. 02:29

Mennének ők rockfesztiválra, de marad a kulcs a nyakban

Egyértelműen megbélyegző, éppen ezért kategorikusan elítélendő, de akkor is úgy hívják őket: kulcsos gyerekek. A szülők (ha van hol, akkor) dolgoznak, a nyaralásra viszont már nem futja. A gyerek otthon, a ház körül, vagy valahol. Nyakában a lakáskulccsal. Ez a történet most sajnos nem a megoldásokról szól.

Ármás János

Dudi megsértődik, mert nem kínálom meg cigivel. Magyarázom a tizenhat éves srácnak, ez elvi kérdés , bár ettől különösebben nem hatódik meg. Dudi tényleg dudi , egyébként jó fej a maga köpcös valóságában. Ez van, a park, lehet dumálni, ha összespórolom a zsét, akkor lehet valami agárdi fürdés is. Nagyjából ennyi. Copfos srác ül mellette a padon, Gergőgént mutatkozik be, leginkább csak bólogat. Mennének ők rockfesztiválra, jobbra és balra, de számukra maradnak a hírek. Jelenleg ennyi.

Ha tehetjük, beírathatjuk a kicsit egy újabb kézműves napközis táborba, illetve ha nem tehetjük, akkor például átküldhetjük a szomszédba, ahol hasonló korúak a gyerekek, de valójában ehhez már egyikünknek sincsen kedve (beleértve a szomszédokat is). Egy bizonyos kor után sok gyerek szívesebben várná meg otthon a szüleit, mintsem a napköziben vagy egy hivatal folyosóján ücsörögve pazarolja a szabadidejét.

Kisebbik gyerekét, Karcsikát legelteti a játszótéren a fehérvári Palotavárosban Mátyus Károly, a nagyobbik srác, a tízéves Armand éppen táborozik a Balaton partján. A vakációban összesen negyvenezer forintot tudnak a családi büdzséből a két gyerek táboroztatására fordítani, lehet számolni, hogy ez mire elegendő és mire nem. Kulcs véletlenül sincs a gyerekek nyakában, valahogyan, de mindig megoldják, hogy legyen velük felnőtt. Ebből a szigorból nem kívánnak engedni. Az asszony egy műszakban, Károly viszont háromban dolgozik. A nagyszülők (be)segítenek.

Meghívhatnál egy fagyira! - közli egyértelműen Kinga, elvileg (mint kiderül) még tizenkét éves kislány, de a kacsintása sokatmondó... Barátnéja Lüszi néven mutatkozik be. Kemény a világ, szeretnének lejutni a Balatonra. Finoman közbevetem, talán ez elsősorban a szülőkkel lenne ildomos, de erre csak legyintenek. Indulnak vissza a mozis üzletközpotnba. (Szeretnénk felhívni a kedves olvasó figyelmét, hogy a vasárnapi Hírlapban részletes riportot olvashat, miként töltik el a fiatalok az idejüket a bevásárlócentrumokban!)

Ölében a két esztendős Mátéval, a már a játszótérten évődő hétéves Natáliával, illetve az unokatesóval, a tíz esztendős Grétával érkezik Feketéné Lengyel Dominika általános iskolai pedagógus. A közös, családi nyaralásokkal eddig nem adódott probléma, befizettek , bár ezt a lehetőséget a csöppség miatt idén kihagyják. Magyarázza Dominika, hogy különösebben nincs mit magyarázni: abba az iskolába, ahol tanít, elsősorban olyan gyerekek járnak, akik kedvező anyagi körülmények között élnek. Kulcsos gyerekről nem igazán tud, ezt a kérdést a szülők megoldják a nagymamákkal és nagypapákkal. Ám sok gyerek tölti a nyarat táborról táborra. Persze, még mindig ez a létező jobb megoldás, s nem a számítógépen történő céltalan szörfözés, vagy az üzletközpont súlytalansága.

Mi a helyzet, vagyis mi a kínálat Fejér megyében? Indián, nyelvi, lovas, ezek a leggyakoribbak. Az árak tizenhétezer forintról indulnak, a határ természetesen itt is a csillagos ég - ha úgy tetszik. Tudni illik, hogy évekkel ezelőtt sokkal több pénzt adott erre a célra is a város (illetve az állam), ám mára elfogytak a pályázatok. A Fehérvár által támogatott táborokat idén is Magony Tamás szervezi. Esztendők hagyományát folytatva bentlakásos kurzust a Velencei-tó partján, napközistábort a Bregyó közben, ahol a sportolási lehetőségek mellett Szakáll Antall festőművész rajzolni is megtanítja az erre vállalkozó aprónépet.

Hívjál egyszerűen Öcsinek! - tegez le kapásból az alig a földből kilátszó kiscsávó. Szinte kiesik a szájából a rágógumi, teszi a nagyfiút, egyébként pedig aranyos. Öcsinek respektje van már a téren, nem akárki. Felvetem, ha nem köti meg a tornacsukája fűzőjét, akkor abból nagy bukfenc lesz. Ne féltsem én őt, inkább mutassam meg azt a ketyerét, amivel a mondandóját rögzítem. Mustrálja, egész jó kis műszer, ezzel már lehet valamit kezdeni. Otthagy, megy a dolgára, ahogy nagyon sokan elindulnak így nyaranta, reggelente, napközben, bármikor, hogy keressenek, találjanak valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!