Belföld

2014.06.16. 10:29

Még több Seuso-kincs térhet haza

Nyár végéig visszakerülhetnek Magyarországra a Seuso-kincsek újabb darabjai, de a leletegyüttes azonban még így sem lesz teljes.

Buthy Lilla

Magyarország március végén szerezte vissza a felbecsülhetetlen Seuso-kincs hét darabját. Most újabb tárgyalások zárultak le a késő-római kori lelet még hiányzó hét darabjának hazahozataláról - írja a Napi.hu. Azt egyelőre nem tudni, kik és mennyiért adták el a kormánynak a kincseket.

A leletegyüttes nagyságáról egyébként csak feltételezések vannak, de kutatók szerint 40-50 darabból is állhat, és Svájcban, Párizsban és Angliában is lehetnek még a Seuso-kincshez tartozó ezüst tárgyak.

A Seuso-kincs egy római leletegyüttes, ami a kutatók szerint az időszámításunk szerinti IV. század második feléből származik. A zömében aranyozott díszítésű ezüstedény együttese az egyik legjelentősebb késő-ókori műkincsnek számít. A felbecsülhetetlen értékű római kori leleteket Polgárdiban, egy magánház udvarán ásták ki, majd egy székesfehérvári régész, Nádorfi Gabriella vizsgálta meg először a kincseket.

Cikkünket új információk birtokában azonnal frissítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!