Belföld

2011.04.07. 14:56

Hunvald-ügy: a vádlottak többsége tagadta bűnösségét

Megkezdődött a Hunvald-ügy tárgyalása csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Az öttagú bírói tanács elnöke bejelentette: tucatnyi vádlott esetében megszünteti az eljárást az ellenük közokirat-hamisítás miatt emelt vád vonatkozásában, mert az elévült.

MTI

A vádlottak tagadták bűnösségüket az FB-n

Jobbára tagadták bűnösségüket a Hunvald-ügy első, csütörtöki tárgyalásán megjelent vádlottak a Fővárosi Bíróságon (FB).
A vádiratban felsorolt 25 vádlott közül csak 14 volt jelen a tárgyaláson. Ketten betegségre hivatkozva mentették ki magukat, kilencen pedig azért nem jelentek meg, mert az elsőfokú bíróság szerint az ellenük közokirat-hamisítás miatt emelt vád elévült, és mivel más bűncselekménnyel nem vádolja őket az ügyészség, esetükben megszüntették az eljárást. E döntés ellen azonban az ügyészség fellebbezett, így az elévülés kérdésében másodfokon döntő Fővárosi Ítélőtáblától függ, hogy hány vádlottja lesz a sok százmilliós önkormányzati korrupciós botránynak. 
Ha a másodfokú bíróság helybenhagyja az FB döntését, akkor a vádiratban szereplő 25 vádlott helyett csupán 16 ellen folyik tovább a büntetőper. 

A csütörtöki tárgyaláson a 14 vádlott közül 12 egyértelműen tagadta bűnösségét, így a súlyos bűncselekményekkel vádolt Hunvald György, volt VII. kerületi szocialista polgármester és Gál György, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke is. Csupán két, kisebb súlyú ügyekben megvádolt ember nyilatkozott úgy a bíró kérdésére, hogy részben, illetve egészben elismeri bűnösségét.  
A sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós fiktív szerződések, illetve milliós kárt okozó lakáskiutalások és más bűncselekmények miatt részben bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség Gált és Hunvaldot. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint halmazatban akár 15 éves szabadságvesztés is kiszabható.
Amikor az ügyész ismertette a vád részleteit, elhangzott, hogy Gál nem egyszer a Dob utcai SZDSZ-irodában vette át az áron alul értékesített önkormányzati ingatlanokért járó 20-30 milliós vesztegetési pénzeket, amelyek összesen 366 millió forintot tettek ki.
A hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalati kör a vád szerint személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt, mindezt pedig Hunvald segítette, támogatta, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő a reális piaci áron.  
A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként 100 százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek. 
A fiktív szerződések kapcsán az ügyész elmondta, hogy Czibula Csaba volt erzsébetvárosi fideszes önkormányzati képviselő felhívására Hunvald vállalkozói tanácsadás címén a 2006 és 2010 közötti időszakra szóló szerződést kötött a képviselővel. Ennek alapján Hunvald György havi bruttó 300 ezer forintot juttatott az ezért munkát nem végző helyi fideszes politikusnak, a képviselő 2009 novemberi eltűnéséig. Czibula felesége hasonló fiktív szerződéssel havi 140 ezer forinthoz jutott, a két jogellenes ügylet révén összesen több mint 14 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak. Czibula az ügyészség legutóbbi információja szerint Mexikóban rejtőzik, ellene elfogatóparancs van érvényben. 
Hasonló kondíciókkal kapott havi bruttó 300 ezret Gál felhívására Hunvald révén Gál barátnője, akinek önkormányzati bérlakást is kiutaltak. A lakást azután a piaci ár töredékéért vehette meg a tárgyaláson vádlottként megjelent huszonéves lány, aki emellett a vádbeli időszakban ingyen használhatta Gál hivatali telefonját is, ez az ügyészség szerint mintegy 150 ezer forintjába került az adófizetőknek. A vádiratból kiderül az is, hogy amikor a gyengéd szálak elszakadtak Gál és barátnője között, az önkormányzati képviselői munkához biztosított telefont Gál felesége örökölte meg, aki még további 122 ezer forintos telefonszámlát csinált az önkormányzatnak. 
E vádpontok ismertetése közben a volt SZDSZ-es politikus enyhe rosszullét miatt rövid szünetet és egy pohár vizet kért.
Az ügyészség Hunvald terhére rója azt is, hogy 2009 elején, a letartóztatása előtti napokban álnéven vidéki szállodákban bujkált, abban bízva, az ingatlanügyletekkel kapcsolatban megindult önkormányzati vizsgálat majd tisztázza. 
Az erzsébetvárosi önkormányzat mint sértett jogi képviselője sok százmilliós polgári jogi igényt jelentett be a tárgyaláson, a bíróság pedig döntött arról, hogy zárolják több vádlott vagyonát. 
A 2-2,5 éve fogva tartott Hunvald és Gál előzetes letartóztatásának fenntartásáról várhatóan még a tavasszal dönt a bíróság. Jelenleg szökés, elrejtőzés veszélye miatt vannak előzetes letartóztatásban. 
A büntetőper kedden Gál György elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Zárt tárgyalással folytatódik a büntetőper

Zárt tárgyalással folytatódik a büntetőper

Az ügyész indítványára zárt tárgyalással folytatódik a Hunvald-ügy csütörtök reggel kezdődött büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.
A sok százmilliós önkormányzati korrupció vádjával indult ügyben a vádirat ismertetése és a sértett VII. kerületi önkormányzat jogi képviselőjének felszólalása után az öttagú bírói tanács elnöke jelezte, hogy egy minősített irat is érkezett az ügyészségtől.
Ekkor a tárgyaló ügyész kérte az államtitkot tartalmazó dokumentum zárt tárgyaláson való ismertetését. A kérésnek a bíróság helyt adott.
Az ügyben a bíróság már korábban, a tárgyalás előkészítése során számos közokirat-hamisítással kapcsolatos vádpontban az ötödrendűtől a tizenhetedrendű vádlottig tizenhárom ember esetében elévülés miatt megszüntette az eljárást. Ezt az ügyészség már megfellebbezte, így ezekben a vádpontokban az elévülés miatti megszüntetés kérdéséről a Fővárosi Ítélőtáblának kell majd rövidesen végleges döntést hoznia.
A tizenhárom megszüntető határozattal érintett vádlott közül kilencnél az elsőfokú bíróság szerint elévült cselekményeken túl más cselekmények miatt nem emelt vádat az ügyészség. Ha a másodfokú bíróság is osztja a Fővárosi Bíróság álláspontját az elévülés kérdésében, akkor a kilenc vádlottal szemben - jobbára olyanokról van szó, akik "strómanként" voltak érintettek a vádbeli ingatlanügyletekben, nevüket adták csalárd szerződésekhez - megszűnik a büntetőper, így akár tizenhatra is csökkenhet az eredetileg 25 vádlottas per.

Tucatnyi vádlottal szemben megszüntették az eljárást

Megkezdődött a Hunvald-ügy tárgyalása csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Az öttagú bírói tanács elnöke bejelentette: tucatnyi vádlott esetében megszünteti az eljárást az ellenük közokirat-hamisítás miatt emelt vád vonatkozásában, mert az elévült.
 A több mint százoldalas vádirat ismertetése végén az ügyész az elsőfokú bíróság elévülés címén hozott megszüntető határozatára, illetve az e vonatkozásban a táblabíróság előtt folyó másodfokú eljárásra tekintettel "jelen pillanatban" megvádolt tizenhat személyről beszélt, akik közül tizennégyen jöttek el a csütörtöki első tárgyalásra.
A korrupciós ügyben az ügyészség Hunvald György VII. kerületi volt szocialista polgármestert, Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt szabad demokrata elnökét és 23 más személyt vádol súlyos bűncselekményekkel, hűtlen kezeléssel, csalással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel, amelyeket részben bűnszervezetben követtek el. Az ügyészség szerint a bűncselekményeket sok százmilliós kárt okozó ingatlanügyletekkel, több tízmilliós fiktív tanácsadói szerződésekkel, illetve több milliós kárt okozó önkormányzati lakáskiutalásokkal, kedvezményes eladásukkal valósították meg.

Kezdődik a Hunvald-per

Kezdődik a Hunvald-per

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tízmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény.


Az ingatlanügyletekkel kapcsolatban az ügyészség szerint megállapítható, hogy Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke hét önkormányzati ingatlan értékesítése során összesen 600 millió forintos kárt okozott a kerületnek, és további három ingatlan értékesítésével összefüggésben még mintegy 1,7 milliárd forintnyi kár okozását kísérelte meg. A vád szerint 2003-2004-ben az akkori kormánypárti politikus 16 ingatlannal kapcsolatban összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.
A vád szerint a bűncselekmény-sorozat mechanizmusa az volt, hogy Gál ingatlanonként 20-30 millió forintos vesztegetési pénzért közreműködött abban, hogy egy bizonyos vállalkozói körhöz kerüljenek az ingatlanok, amely kör a vétel után nem sokkal offshore cégeken keresztül jóval magasabb árért külföldieknek adta el az ingatlanokat.
Gál hamis ingatlan-értékbecslések készíttetésével tévesztette meg az önkormányzat képviselő-testületének többségét a reális, piaci vételárra vonatkozóan. Mindehhez Hunvald György nyújtott támogatást. Az önkormányzati ingatlanok ügyében Gált bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel és csalással, Hunvaldot pedig bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség.
A mai tárgyalás feltehetően a több mint százoldalas vádirat ismertetésével kezdődik, azután hallgathatják meg a vádlottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!