Belföld

2011.04.01. 10:55

Gyorssegély az OMSZ-nek és a betegszállítóknak

FMH - A magas benzinárak miatt a szaktárca összesen több mint négyszázmillió forintos gyorssegélyt ad az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) és a betegszállító szervezeteknek - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI

Beneda Attila hangsúlyozta: a magas benzinárak miatt az OMSZ és a betegszállító szervezetek működése is kilátástalanná vált. Közlése szerint az OMSZ 232 millió forintot kap, ebből 32 millió forint a légi mentőket illeti meg, a betegszállító szervezetek működésére pedig 200 millió forint jut. Az ehhez szükséges forrást belső átcsoportosítással biztosította a tárca, így az más ágazatrészeknél nem fog negatívumként jelentkezni - tette hozzá a kabinetfőnök.
Mint mondta, tudják, hogy ez sem a mentők, sem a betegszállítók finanszírozási problémáit nem oldja meg, de átmenetileg lehetőséget ad arra, hogy zavartalanul működhessenek és így a betegek ellátása is biztosított legyen.
Hosszabb távon a szaktárca reményei szerint a júliusban életbe lépő betegszállítási rendelet is képes lesz kezelni ezt a problémát. Az új szabályozás értelmében a mentés és a betegszállítás központi irányítását az OMSZ végzi majd. 
Beneda Attila szerint ennek révén olyan új belső hatékonysági tartalékok kerülnek elő a rendszerből, amelyek elegendőek lesznek ahhoz, hogy a második félévben ezeket a költségeket – például a magas benzinár fedezetét – kitermeljék. Viszont mire ennek a hatása jelentkezne, addigra sok szolgáltató csődbe menne vagy csőd közeli állapotba kerülne. Ezért döntött úgy a szaktárca, hogy a jelenlegi helyzet sürgős rendezésére gyorssegélyt adnak a szolgáltatóknak – mondta a kabinetfőnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!