2010.07.08. 05:11
Fortélyok befőzéshez, körjárat a piacon
FMH - A vasárnapi ebéd mellé télidőben csak kitekerjük egy befőttesüveg nyakát, és tálba öntjük a cseresznyét. Ez az eljövő télen könnyű álom maradhat, cseresznyéből, meggyből alig piroslott gyümölcs a fákon. Azok a kertészkedők örvendezhettek, akiknek fájuk nem sínylette meg a zord időt, és tudtak valamennyit szüretelni.
A pákozdi Németh Józsefné, Juliska néni nem a kedvünkért ácsorgott a konyhaasztal mellett, kovászolni való uborkát készített elő az ötliteres üvegbe.
- Az uborkát azért szoktam elmetélni, hogy a közepén lévő üres rész ne maradjon levegős, így nem puhul meg az uborka az üvegben, nem puffad fel - kaptuk az első hasznos tanácsot Juliska nénitől. - A menyem szokott befőzni, miattuk nem kellene eltennem, de itthon is jól jön, meg a másik fiaméknak is szoktam adni. A kertből ez volt az első szedésem, az előzőeket úgy vásároltam. Az aljába szoktam kaprot tenni, a levet elkészítem, adok hozzá egy kis szódabikarbónát, nem színeződik el az uborka. A tetejére kerül még kapor, aztán a kenyér. Nem szeretjük benne a fokhagymát, de mások azt is tesznek a kovászolnivalóhoz.
A kertben nyolc szem barack van a fán, pedig fiatal.
- Tavaly kicsivel többet termett, de nem vitte túlzásba. A jövő hónap elején megérkeznek a holland barátaink, és akkor együtt elmegyünk a "Szedd magad!" akcióba Csalára, ha meghirdetik a barackszedést. Valamikor a Panoráma kempingben dolgoztam, onnan az ismeretség, a több éves barátság.
A holland házaspár Juliskánál tanulta meg a baracklekvár készítését. Itt leszedik a gyümölcsöt, befőzik, úgy viszik haza. Volt egy év, amikor nagyon sok paradicsomot, paprikát is hazavittek, így természetesen az következik, hogy a lecsóeltevés Juliska nénis fortélyát is megtudjuk. Olajat tesz a lábosba, ráteszi a hagymát, megfonnyasztja, utána megy a paprika, az is fonnyasztva, sózva, ezután mehet a paradicsom.
- Ahogy átfől - nem teljesen -, belerakom üvegbe, az olaj feljön a tetejére. A hollandok is így teszik el. Látták tőlem, álltak mellettem a konyhában, rögtön írták a folyamatokat. Az eltevésnél kevés paprikát adok bele, inkább akkor paprikázom, amikor már enni akarjuk. Olyankor kerül bele kolbász, felütött tojás, hogy gazdagabb legyen. A sárgabarackot lehéjazom, turmixolom, úgy főzöm. A baracknál fontos, hogy mennyire érett, úgy kell cukrozni. Én szemre adok hozzá kristálycukrot, egy kilóhoz körülbelül 50-60 dekányit, többet nem érdemes, mert nagyon édes lesz. A baracklekvárt nem szabad csavaros üvegbe tenni, jobb a celofán hozzá, úgy szellőzik, és közben össze is érik. Tavaly az egyik adaghoz tettem szalicilt, a másikhoz elfelejtettem. Ez utóbbi olyan finom volt, hogy csuda, szép sárga színű, egyetlenegy sem romlott meg. Van, aki a két celofán közé teszi a szalicilt, az is megvédi a lekvárt. Van, aki darálja a barackot, ott jobban megmaradnak a gyümölcs rostjai, de sokan inkább turmixolnak.
Mielőtt folytatnánk a beszélgetést, kóstolót is kapunk, baracklekvárral töltött piskótát. (Mi több, hogy hazáig kibírjuk, útravalót is.) Később körülnézünk a kertben, van magról kikelt, virágzó paradicsom, de ültetett palánta is. Az egyik már erőteljesebb, a másik csak erőlködik, igyekszik utolérni a többit, de piros még nincs köztük, hiába keresgélünk.
- A paradicsomot úgy főzöm, hogy az érett, híresen girizdes, jó sűrű állagú paradicsomokat lehámozom, úgy teszem föl főni. Ha ráérek, leturmixolom a főzés előtt, ha kész, átmerem üvegekbe. Van paszírozóm is, a régi, kétgurigás. Pici szalicilt rakok bele, és lekötöm. Annyit főzök be, amennyi a kertben terem, de inkább azt teszem el, mint lecsót. Az nem megy annyira, a télen is a hollandok vitték el egy részét, nagyon szeretik. Ha nálunk vannak, reggelire lecsót esznek, utána elmennek biciklizni, ahhoz kell a kondíció.
A modernizáció Juliska néniéknél is változást hozott. Cseresznye, meggy a fagyasztóba kerül.
- Nem rossz az úgy, gyorsan el lehet tenni, és a süteményekbe nagyon finom. Szilvát is szoktam befőzni, azt nem fagyasztom. Felfőzök hatvan deka cukrot, és ráöntöm a kimagozott, félbe vágott szilvára. Teszek rá egy csöpp ecetet, pici szalicilt, úgy kerül üvegbe. Tavaly is nagyon jól sikerült, különböző húsokhoz szoktam tálalni, néha jobb is mint egy adag savanyúság.
Piacról befőzni drága!
Szomorítóan drága volt tegnap a fehérvári piac. Igaz, célzatosan nézelődtünk, érdemes-e már befőzésre vásárolni meggyet, netán őszi- vagy kajszibarackot. Jelenthetem: sajnos még nem.
Messze volt a túlkínálattól a meggy - a legolcsóbb is 249 forintba került kilónként (aprószemű), de jellemzőbb volt a 340-es ár, sőt olyat is láttunk, hogy egymással szemközt áruló őstermelők háromszáz forintos különbséggel (!) kínálták e portékát. Egy helyütt sikerült felfedeznünk sárgabarackot - ötszáz forint felett volt az ára.
Az ősziek viszont éppen frissen fogyasztásra voltak érettek - ismerve a fajtát, sajnos kijelenthetem, hogy két nap alatt megbarnulnak.
Az egyik árustól érdeklődtem, mikor megy lejjebb a meggy kilója? Tanácstalanul tárta szét a karját: ez bizony kiszámíthatatlan.
A paradicsomot is csak néhány szemenként vitték az emberek pedig volt már láthatóan szabadföldi is, a szebbje ötszázötven forintért! Az olcsóbb paradicsomok még mindig külföldről jönnek, ezeket háromszáz forint és a körüli áron kínálták. De az az igazi, lédús, illatos paradicsom bizony még nem került a pultokra. Az időjárás ezt a növényt is erősen visszavetette a fejlődésben.
Uborkából viszont a kovászolni valót már 155 forintért megvásárolhattuk, ez alkalmas salátának is, viszont tíz forint híján háromszázért lehetett (volna) venni az eltevéshez szükséges csemege méretűt. Szóval: messze még (ha lesz egyáltalán ) a befőzési és a lecsószezon...