Belföld

2010.04.29. 04:45

Drágulhatnak a nyelvtanfolyamok

FMH - Érzékenyen érintheti a nyelviskolákat az akkreditációs szabályok megváltozása, amelynek következtében megdrágulhatnak a tanfolyamok - írja csütörtökön a Népszabadság.

MTI

Egy áprilisban hatályba lépett kormányrendelet szerint az akkreditált képzési programot alkotó alegységek önállóan nem képeznek akkreditált programot, ami azt jelenti, hogy például a nyelvoktatásban az akkreditálás a teljes képzési időre, és nem ezen belül egy-egy tanfolyamra érvényes. Az akkreditálás az európai uniós támogatási pályázatoknál is feltétel.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem javasolja eltörölni a szabályt, mert azzal az akkreditációs eljárás lényegét tennék semmissé - hangsúlyozta a Népszabadság cikkében Szivi József, a minisztérium főosztályvezető-helyettese. A képző intézmények ugyanis nem azt valósítanák meg, és nem olyan óraszámban, mint amit az akkreditációs eljárás során ígértek.
Amennyiben a nyelviskolák a tanfolyamokat egyenként akkreditáltatnák, az, például a Katedra esetében legalább hétmillió forint költséget jelentene - nyilatkozta a Népszabadságban Nagy Zoltán, a nyelviskola hálózat ügyvezető igazgatója.
Bertalan Tamás, a Felnőttképzési Szakértők országos Egyesületének elnöke a lapban arra hívta fel a figyelmet, hogy számos uniós programnál - munkahelymegtartó programként szervezett nyelvi vagy informatikai továbbképzés támogatás esetén is - feltétel az akkreditáció. Megjegyezte, hogy az új szabályozás legérzékenyebben a nyelviskolákat érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!