Belföld

2011.01.18. 15:16

Diszkóbaleset - A minisztérium kész felülvizsgálni a kereskedelmi jogszabályokat

FMH - A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az érintett tárcák bevonásával a következő napokban áttekinti, hogy az önkormányzatok és egyéb hatóságok éltek-e a törvényben biztosított ellenőrzési, szankcionálási jogaikkal - közölte a tárca a hétvégi diszkótragédiával összefüggésben kedden.

MTI

Hozzátette: a minisztérium ezt is figyelembe véve vizsgálja a jogszabályok pontosításának lehetőségét, hogy a vállalkozások jogalkalmazásának vagy a hatóságok ellenőrzési tevékenységének hiányosságait mérsékelje.
A közlemény szerint a szocialista kormány 2009. szeptember 29-ei rendelete, amelynek értelmében a jegyző köteles ellátni és megszervezni az ellenőrzési feladatokat, az önkormányzatok jegyzőihez utalta a kereskedelmi hatósági jogokat. Az NGM így nem szólhat bele az engedélyezésbe, de kész annak jövőbeni módosítására.
A kereskedelmi törvény 2009-es módosítása arról szólt, hogy elegendő csupán előzetes bejelentést tenni a jegyzőnél a tevékenység megkezdéséről, máris működhet egy kisbolt, egy cipész vagy éppen egy szórakozóhely. A vendéglátóegységek - például kávézó, söröző - esetében a bejelentésnek a hely alapterülete és befogadóképessége mellett azt is tartalmaznia kell, kívánnak-e szórakoztató tevékenységet folytatni. 
A megváltozott rendelet azonban a vállalkozásokat továbbra sem mentesíti azon kötelezettségük alól, hogy már tevékenységük megkezdése előtt eleget kell tenniük különböző, az emberi életet és egészséget is védő szakmai (például tűzvédelmi, egészségügyi) előírásoknak - írta a tárca. 
A bejelentést követően a kereskedelmi hatóság - vagyis a jegyző, illetve a többi szakhatóság - 30 munkanapon belül köteles ellenőrizni, hogy a különböző jogszabályokban előírt feltételeket betartja-e a vállalkozás. Amennyiben nem, úgy szankciókat alkalmazhatnak. Ilyen lehet például a nyitva tartás korlátozása, az üzlet ideiglenes bezárása vagy a tevékenység felfüggesztése. 
Az NGM emlékeztetett arra: Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2010 decemberében, a terézvárosi önkormányzat "csendrendeletével" kapcsolatos állásfoglalásában kérte fel a minisztériumot arra, hogy a vendéglátó-ipari üzletek környezetében élő emberek magánszférához való jogának védelme érdekében kezdeményezze a kereskedelmi törvény módosítását. 
Láng Zsolt, II. kerületi polgármester ugyancsak decemberben küldött írásbeli kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium a következőket válaszolta: a képviselő kezdeményezését megfontolandónak tartják, azzal, hogy a felvetett javaslatokkal kapcsolatos szabályozási megoldások kialakítására a kereskedelmi törvény 2011. évi módosítása és az azzal összefüggő jogszabályi felülvizsgálat részeként kerüljön sor - közölte a tárca.
Láng Zsolt fideszes országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-nek azt mondta: már tavaly írásbeli kérdést intézett a szakminiszterhez a szórakozóhelyek 2009-ben "lebutított" engedélyezési eljárásával kapcsolatban, nehogy az "beláthatatlan következményekhez", "tragédiákhoz" vezessen. A kormánypárti politikus erről azt követően beszélt, hogy polgármesterként részt vett a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tartott megemlékezésen.

Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. A történtek miatt a rendőrség öt embert vett őrizetbe, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!