Belföld

2009.07.11. 02:29

Az étel bizalmi kérdés

Fejér megye - Elfelejtettük, de szerencsére vannak, akik emlékeztetnek rá: nem csak a sarki nagyáruházból szerezhetjük be otthonra az élelmiszert. Mindenkinek a közelében élnek helyi kistermelők is.

S. Töttő Rita

- Számunkra ez egy életstílus. A magyar föld ízét, illatát próbáljuk megmutatni az embereknek - meséli egy új kezdeményezés kapcsán az etyeki Hernyák László és fia, Tamás, akik a borral kezdték, a pálinkával folytatták, most pedig a falusi turizmus egyik legfontosabb elemét, a vendégasztalt vezetik be kis településükön. A kezdeményezés pedig sokak, illetve mindenki számára követendő példa: céljuk, hogy az alapanyagokat, legyen szó bármiről, a környező települések kis, manufakturális gazdaságaitól, termelőitől szerezzék be. Ezt bárki utánuk csinálhatja: akár sajtra, húsra vagy zöldségre-gyümölcsre, fűszerre vagy éppen csokoládéra van szükségük, a nagyáruházak külföldi árui helyett a helyi termelőkhöz ugornak be az alapanyagokért.

Istenien fűszerezett, mézes borecettel locsolt sült sajttal, kellemesen ropogós etyeki pinot gris-vel kínált Hernyák Tamás, a borászfamília legifjabb tagja, hogy megmutassa, hogyan is képzeljem el azt az ebédet, amelynek minden egyes eleme saját életterem terményeiből származik, s amelyet bármikor, ha úgy tartja kedvem, utánacsinálhatok. Mert éppen ez a lényeg: elfelejtettük, hogy az ételt, amely az asztalunkra kerül, nem csak a tíz kilométeren belüli nagyáruházak légkondis, neonfényben pompázó polcairól szerezhetjük be, hanem a szomszédos kistelepüléseken élő kistermelőktől is, akiknél valódi, ízében-húsában helyi terméket találunk. Tejet, melynek tetején ott úszik a tejszín, sajtot, melynek tejét a kertben legelő kecske adta, húst, amely nem felturbózott műtápon, hanem szépen, lassan adagolt, valódi búzán, kukoricán hízlalódott, vagy éppen fűszert, amit a szomszédasszony szárított a napon heteken át. De ahhoz, hogy ezeket a helyeket megismerjük, összefogás kell, s ma, az internet világában ez már nem is olyan nehéz. A Hernyák család például minden termelő elérhetőségét feltünteti a saját honlapján, de ugyanígy tesznek a többiek is. Ez a kis hálózat , amelynek tagjai egymást segítve tudnak csak működni, mostantól nem csupán vásárol egymástól, de vendégeiknek is továbbadja a másik termelő hírét, hogy a szájról szájra marketing segítségével újra felfedeztessék az emberekkel az őket környező világot.

- Ez bizalmi kérdés - összegzi Hernyák László. - Ha bejön hozzánk egy vendég, látja a konyhát, ahol az étel készül. Elmondjuk neki, honnan érkezett az alapanyag, amiből az ételt készítjük.

Az ötletgazdag família most is épp egy új projekten töri a fejét:

- Nemrég találkoztunk egy, tőlünk nem messze élő cukrász házaspárral, akiknek mindene a csokoládé, ezért úgy döntöttünk, készíttetünk velük olyan bonbonfélét, amelyben a saját borunkból készült töltelék található - mondják, s már kínálják is a pinot noir-os étcsokoládét, valamint a kertjükből származó, levendulás finomságot, amely olyan illatos, kívánatos, amilyet boltban sosem kapna a vásárló.

- A borjúhúst Söréd mellől, Orondpusztáról hozzuk, ahogy időnként a sajtot és a túrót is - s már veszi is elő Tamás a szocialista agrárvilágot idéző címkével ellátott joghurtkrémet, amelyet még rálocsol a fűszeres sajtra. Ezt hamarosan egy nagy plakáton is viszontlátjuk, ekkor azonban már Orondpuszta felé tartunk, egy eldugott kis öt hektáros tanyára, ahol vár ránk Vécsei László. A tyúkok, libák, birkák és a csíkos kismalacaira vigyázó mangalicamama otthonának ura sok környékbelit lát el mindenféle földi jóval.

- Orondpuszta 5 hektár, amelyhez plusz 30 hektár legelő tartozik, s a Vértes tájvédelmi körzetben található - mutatja, s vezet körbe az állatorvos házaspár férfiú tagja, akiknek e kistermelői gazdasága öt éve látja el élelemmel a betérőket. - Hagyományos magyar tehénfajtákkal dolgozunk, amelyek ugyan kevesebb, de ízletesebb, zsírosabb tejet adnak. Van még szabadtartásos sertésünk, mangalicánk és hússertésünk is, s mindenféle szárnyas jószágaink. Termelünk tojást is, a tejből pedig minden este sajtot készítünk.

S mindez a Vértes lábánál, pár kilométerre tőlünk. S ez csak két példa a sok közül. Mehetnénk még száz helyre: Felcsútra kecskesajtért, Etyekre kacsáért, Fehérvárcsurgóra mézért, de ha erre nincs mód, szinte mindannyian megtalálhatóak valamelyik környékbeli piacon is. Vagy az interneten...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!