Belföld

2009.06.17. 19:24

Akár a 60-100 millió forintot is elérheti a többezer kárbejelentés a keddi vihar után

FMH - Mintegy kétezer-hétszáz kárbejelentés érkezett három biztosítótársasághoz az ország délnyugati és déli részén pusztító vihar után.

feol.hu

A keddi jégverés, a viharos erejű szél és a felhőszakadás miatt leginkább vagyoni károk keletkeztek,  tetőszerkezetek, redőnyök, tetőcserepek, ablaküvegek sérültek meg. A kárkifizetések összegét a társaságok - az Aegon, a Generali-Providencia és az Allianz az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben 60-100 millió forintra becslik. 
A károk felmérését megkezdték, a vihar sújtotta térségekbe több munkatársat küldtek. A legtöbb bejelentés Pécsről, Nagykanizsáról és Kozármislenyből érkezett a biztosítókhoz 
A Generali-Providencia tájékoztatása szerint mintegy hétszáz bejelentés érkezett hozzájuk; Baranya megyében van, ahol a félmillió forintot is meghaladja a kár értéke. A biztosító megemelt összeghatárig, 100 ezer forintig biztosítja az azonnali, telefonos kárrendezést.
    
Mintegy ezerötszáz kárbejelentésre számítanak az Aegonnál - a társaság Baranyából kapta a legtöbb bejelentést, a kár összege becslésük szerint 100 millió forint. Náluk eddig mintegy 800-an jelezték kárigényüket. Mint közölték, a kisebb károkat szemle nélkül, telefonos bejelentés alapján intézik, a szemleköteles károk esetében pedig 24 órán belül felveszik a kapcsolatot a bejelentővel és a felmérés után azonnal elindítják a kárösszegek utalását.
Kiemelték, hogy a károk elhárításához, valamint a további károk megelőzéséhez már a szemle előtt hozzá lehet fogni, de a károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket meg kell őrizni, illetve fényképet, videofelvételt is elfogad a biztosító a kárrendezéshez.
    
Az Allianz - ahova mintegy 1200 bejelentés érkezett - arról tájékoztatott, hogy azon ügyfeleinek, akik ingatlana életveszélyessé vált, vagy olyan mértékben károsodott, hogy a lakhatás is veszélybe került, soron kívül kárelőleget utalt ki, amelynek segítségével gyorsan megkezdhető a helyreállítás, valamint megoldható a károsult ideiglenes elszállásolása is.

Kedd este két zivatar zúdult Nagykanizsa térségére, a nagy erejű szél és a jégeső Pécs környékén és Somogy megyében is károkat okozott. A tűzoltókat a legtöbb esetben fakidőléshez és szivattyúzáshoz riasztották, de a jég Nagykanizsán több, főként palatetős ház tetejét is megrongálta és személyautókban is kárt tett, az erős szél pedig 10-15 méter magas fákat döntött házakra és utakra. Néhol diónyi nagyságú jég hullott. Somogyban tetőket rongált meg, fákat döntött ki a jégesővel érkező vihar.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!