Belföld

2016.08.05. 18:45

A tökmagos torta nyert

Az Őrség zöld aranya lett Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája.

FMH-információ

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évente meghirdeti a Magyarország tortája pályázatot, amelyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat várnak.

Szó Gellért és egy szelet az Őrség zöld aranyából

Az idén rekordszámú, 43 pályamű érkezett a felhívásra. A szakmai zsűri Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotását jelölte győztesnek. Az Őrség zöld aranya fantázianevű torta nem csak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, mert a tökmag háromszor is megjelenik benne. A tészta az őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült, és csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különféle textúrákat tökmagolajos tükörzselével fedik be. (Szó Gellért megvédte címét, hiszen 2015-ben is az általa megálmodott torta nyert.)

Áfonya hercegnő tortája is igen ínycsiklandó Fotó: cukrászat.net

A Magyarország cukormentes tortája pályázatot 2012 óta hirdeti meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Céljuk: a cukormentes recepteket és technológiákat bevezessék a magyar cukrászatokba, és szeretnék felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára is. A szakmai zsűri erről a pályázatról is döntött: az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A budapesti Pechtol Zsolt cukrász édességében nincs hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer. A torta egy szelete 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. A zsűri szerint a torta megjelenése fejedelmi , ízében a szeder és a ribizli mellett hangsúlyos az áfonya, amely harmonizál a joghurttal és az édes mandulával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!