Belföld

2012.08.26. 14:16

Az MSZP a munkahelyvédelmi tervet kritizálta

Az MSZP szerint a kormánynak inkább a valóságot kellene bemutatnia a munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán.

MTI

Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke, az MSZP alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy költségesebb lett az iskolai oktatás, szinte lehetetlenné vált a hátrányos helyzetűek felsőoktatásba jutása, a pályakezdőket pedig arra ösztönzi a bérrendszer, hogy ne maradjanak az országban.
    
A szocialista politikus bírálta, hogy mindeközben a munkavédelmi tervről szóló kiadványban az olvasható, megvédik a munkahelyeket és mértékadó módon növelik a minimálbért. 
„A kérdés felmerül, szabad-e úgy hazudni, hogy azt a mások által befizetett adóforintokkal teszi meg akárki?” – vetette fel Gúr Nándor. Hozzátette, hogy ítélkezni nem akar, de szerinte kérdéses, hogy nem bűncselekményről van-e szó?
    
Az MSZP alelnöke kifogásolta, hogy a devizahitelesek kimentése azokról szólt, akiknek egyébként volt 10-20-50 millió forintjuk, a rezsiköltségek befagyasztása pedig nem vonatkozott a benzinárakra, noha sokaknak a gépjármű szükséges a munkába járáshoz.
A minimálbér bruttó összegének emelése a munkáltatóknak jelent többletjárulékot, a munkavállalók számára nincs haszna, ráadásul vásárlóértéken 15 százalékkal kevesebbet ér - mondta.
    
Gúr Nándor a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről azt vetette fel, hogy mintegy egymillió embert megfosztottak a juttatástól, és helyette ellátást kapnak, amelyre nem kell garanciát vállalni.
Az államadósság csökkentésével összefüggésben úgy vélte: csaknem 3000 milliárd forintot "koboztak el" az emberektől, és ha ennek felét adósságcsökkentésre fordították, akkor a hiánynak 6-8 százalékkal kevesebbnek kellene lennie, a különbség azonban alig mérhető.
   
Az ellenzéki politikus kijelentette: pártja arra készül, hogy csak olyan vállalásokat tegyen, amelyekkel helyt tud állni a 2014-es választások után, és kiváltképp a rászorult, magukért tenni akaró embereken segítene, méltányosan, a szolidaritás jegyében.

Fidesz: a munkahelyvédelmi terv nem lehetőség, hanem kötelesség

A munkahelyvédelmi akcióterv nem lehetőség, hanem kötelesség - így reagált Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Gúr Nándor vasárnapi sajtótájékoztatójára, amelyen a szocialista politikus azt mondta: pártja szerint a kabinetnek inkább a valóságot kellene bemutatnia a munkahelyvédelmi terv kapcsán.

A kormánypárt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ahhoz, hogy ne maradjon sérülékeny Magyarország gazdasága, a jelenlegi 4 millió helyett 5-5,5 millió magyar munkavállalóra és adófizetőre van szükség a következő egy-két évben. Ráadásul a különböző felmérések is azt mutatják, hogy ma az embereket leginkább a munkahelyek megőrzése, illetve újak létrehozása érdekli - tette hozzá.
"Egy ilyen helyzetben munkahelyvédelmi akciótervet létrehozni nem lehetőség, hanem kötelesség", és aki nem ismeri fel ennek fontosságát, az nincs tisztában az európai válság természetével, a magyar gazdaság és az emberek helyzetével - hangsúlyozta Selmeczi Gabriella, hozzáfűzve, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv alapos, átgondolt, és a szakértők, valamint az érintettek szerint is meghozhatja a várt sikert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!