Belföld

2012.06.09. 16:02

A MÁV-os ügy miatt az MSZP a fejlesztési minisztérium vezetőinek leváltását követeli

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőinek leváltását követeli az MSZP a kormányfőtől, valamint vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a minisztériumnál és a MÁV-nál folyó gyanús, a hűtlen kezelésre utaló ügyek kivizsgálására - közölte Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton az MTI-vel.

MTI

Az MSZP közleményével arra reagált, hogy az Index internetes portál "A mocskos, büdös IMF-re kennék a vasútbezárást" címmel közzétett videofelvétel alapján azt írta szombaton, hogy vasúti szakszervezeti vezetők szerint hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hogy a MÁV nem azokat a vonalakat újítja fel, amelyeknél ez szükséges lenne, ehelyett viszont olyan helyen indultak munkálatok, ahol arra semmi szükség.
    
Egy pénteki, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a fejlesztési minisztérium képviselői között zajlott, videóra vett egyeztetésen a minisztérium képviselője azt állítja, nem tudják elérni, hogy ne "más szempontok" érvényesüljenek a döntéseknél. Emellett elárulja: a minisztérium sem hiszi, hogy a kormányzati nyilatkozatokban szereplő 8 milliárdos megtakarítás elérhető a vonatok ritkításával, lesznek vonalbezárások, csak meg kell várni, hogy legyen mire, például az IMF-re fogni a döntést - olvasható az Indexen.
   
Lukács Zoltán szerint az NFM vezetésének kétéves tevékenysége miatt a közösségi közlekedés minden ágazata csőd szélére került. Eddig ezt minden nyilatkoztukban tagadták a tárca vezetői, de most a minisztérium képviselője, a VDSZSZ-szel folytatott egyeztetésen lebuktatta főnökeit. Kiderült, hogy eddig Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára, Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára folyamatosan hazudott, mivel a kormány a tavaszi járatritkítások és vonalbezárások után ősszel minden eddiginél drasztikusabb megszorításokat tervez a vasúti személyszállításban.     Települések százait akarják elzárni a világtól azt hazudva, hogy -  ahogy állítólag az államtitkárok fogalmaztak - "mocskos, büdös IMF" kényszeríti ezt az Orbán-kormányra - fogalmaz Lukács Zoltán.     

A politikus szerint a minisztérium vezetői hazudtak abban is, hogy az eddigi járatritkítások megtakarítást jelentenek a MÁV-nak. A tárca eddigi tevékenységének egyetlen célja van: leszoktatni az embereket a vasút használatáról, majd erre hivatkozva a vasúti közlekedés teljes leépítése és szétverése - közli Lukács Zoltán.     A minisztérium képviselője arról is vallott a felvételeken, hogy az NFM a fideszes korrupció melegágya, ahol a milliárdos EU-s felújítási támogatásokat nem szakmai, hanem "más szempontok" alapján költik el - írja.     
A szocialista frakció felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy távolítsa el a NFM érintett vezetőit, mert alkalmatlanok és méltatlanok állami vezetői tisztség ellátására. Méltatlanok, mert szétverték a közösségi közlekedést, mert két éve hazudnak az országnak, mert az általuk vezetett minisztériumban korrupcióra és hűtlen kezelésre utaló események zajlanak, mert a felújításoknál a szakmai szempontok háttérbe szorításával egy vasúti katasztrófa esélyét növelik, ezzel utasok ezreinek életét veszélyeztetve nap mint nap. Az MSZP-frakció kezdeményezi továbbá parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az NFM-nél és a MÁV-nál folyó gyanús, a hűtlen kezelésre utaló ügyek kivizsgálására és annak feltárására, hogy van-e szerepe a bűncselekménygyanús ügyekben az állami megrendeléseket sorra elnyerő Fidesz-közeli oligarcháknak - közölte Lukács Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!