Belföld

2011.12.16. 11:16

Ebadóról döntöttek

A megyei jogú városok közül elsőként a kaposvári közgyűlés döntött az ebadóról, figyelembe véve a lakosok és helyi állatvédő szervezetek véleményét. A Megyei Jogú Városok Jegyzői Kollégiumának minapi ülésén kiderült, hogy szinte kivétel nélkül valamennyi megyei jogú város fontolóra vette, hogy be fogja vezeti.

MTI

 "Ez nem adó, de adók módjára behajtható hozzájárulás" - határozta meg az ebadóként ismertté vált rendelettervezetet a csütörtöki közgyűlésen az előterjesztő Kéki Zoltán címzetes főjegyző, hangsúlyozva: az előkészítők a köztisztaságot és a rendet tartották szem előtt.
   
A főjegyző elmondta, hogy Kaposvár polgármestere levélben kérte a városlakók véleményét arról, hogy legyen-e ebrendészeti hozzájárulás, és ki kaphasson mentességet. Ismertetése szerint csaknem háromezren válaszoltak, és több mint 80 százalék egyetértett az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésével. 
A levelek alapján a többség elvárja, hogy a közterületek, játszóterek használatára vonatkozó rendelkezéseket megszegők, valamint a köznyugalmat zavaró kutyatulajdonosok ellen "keményen" lépjen fel az önkormányzat, bírságolja meg szabálysértőket - mondta a főjegyző.
   
Megemlítette, hogy a Megyei Jogú Városok Jegyzői Kollégiumának minapi ülésén is szóba került a rendelettervezet, és kiderült, hogy szinte kivétel nélkül valamennyi megyei jogú város fontolóra vette, hogy be fogja vezeti.   
Szita Károly (Fidesz) polgármester hozzátette: azt mérlegelték, hogy egy ebrendészeti rendelet hozzásegít-e ahhoz, "kutyafronton is rendet tartsunk ebben a városban". A lakosság többsége és az állatvédő civil szervezetek - tizenegy ilyen van Kaposváron - is azt mondják, szükség van rá.
   
A 62 év feletti egyedülálló időseknek egy kutya után nyújtott mentesség mellett az ivartalanított, valamint a menhelyről kivett kutyák után nem kell adót fizetni. A hozzájárulás két kutya tartása esetén ebenként 3 ezer forint, minden további kutya után 6 ezer forint, míg a veszélyes kutyák tartóinak 20 ezer forintot kell fizetniük. A befolyó összegből - évente 10-15 millió forint - az ebrendészeti feladatokat látnák el.
   
A fideszes többségű testület - mindeddig példa nélküli módon - leszavazta a polgármestert, aki két kutya ingyenessége mellett érvelt a 62 év felettiek esetében.
A közgyűlés által elfogadott rendelet 2012. június elsejével lép hatályba.

Címkék#ebadó#adó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!