Belföld

2011.10.18. 11:38

Simornak igazolnia kell, hogy eladta ciprusi cégét

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága bekéri Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől egyebek mellett azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják az elnök ciprusi cégének eladását.

MTI

A költségvetési bizottság ilyen értelmű határozatot fogadott el a testület keddi ülésén, 19 igen és 7 nem szavazat mellett,  a kormánypárti képviselők támogatták a határozatot, az ellenzéki képviselők, így a szocialista, az LMP-és és a jobbikos képviselők ellenezték azt.

A testületi ülés elején Dancsó József (Fidesz) javaslatára egy olyan értelmű új napirendi pontot fogadtak el, amely szerint a bizottság arra kérné a jegybankelnököt, hogy a bizottságnak küldje meg mindazokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta a ciprusi cégét, az abban lévő mintegy 900 millió forintos vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget pedig teljesítette.

A bizottsági felhívásban az is szerepel, hogy 2011. október 30-ig kell a dokumentumokat a bizottság rendelkezésére bocsátania az MNB elnökének.

A javaslatot élesen bírálták az ellenzék képviselői, többen is felvetették, ez arra jó, hogy elterelje a vitát a meghirdetett napirenden előzőleg már szereplő jövő évi költségvetési törvényjavaslatról.

A testület ülésén az új napirendnek a megtárgyalásán éles szóváltásba keveredtek a fideszes és a szocialista honatyák, főleg Szijjártó Péter és Babák Mihály fideszes, illetve Veres János és Tukacs István szocialista képviselők.

Tukacs István (MSZP) felvetette: vegyék le a bizottság napirendjéről a határozati javaslatot, mert az árt az ország érdekének, sőt, felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét arra, ez az eljárás akár még az ország leminősítéséhez is hozzájárulhat.

Veres János ennél jóval durvábban fogalmazott: "ocsmánynak és undorítónak"  nevezte az eljárást, a javaslat beterjesztését.

Ezzel szemben Szijjártó Péter (Fidesz), a bizottság alelnöke úgy érvelt: az árt az ország érdekének, ha a költségvetés, illetve Magyarország makrogazdasági pályájának adatait esetenként meghamisítják. Babák Mihály (Fidesz) pedig emlékeztetett a költségvetési bizottság múlt heti ülésére, ahol véleménye szerint a jegybank elnöke nem tisztázta egyértelműen, felszámolta-e a ciprusi cégben lévő tulajdoni hányadát.

Simor András, az MNB elnöke a parlamenti testület előtt nyomatékosította: a költségvetési bizottság nem jogosult vagyoni helyzetének vizsgálatára, arra a parlament mentelmi bizottságának van joga. Elmondta: ő már 2009-es és 2010-es vagyonnyilatkozatában is tisztázta, hogy megszüntette korábbi tulajdonát a ciprusi cégben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!