Belföld

2011.09.09. 18:41

Bajnai kiállt Gyurcsány mellett

Megalapozatlannak tartja Bajnai Gordon volt miniszterelnök azokat az indokokat, amelyek miatt az ügyészség gyanúsítottként hallgatná ki elődjét, Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

MTI

Bajnai Gordon pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorának adott - a csatorna által előzetesen az MTI rendelkezésére bocsátott - interjúban azt mondta: Gyurcsány Ferenc törvényesen járt el a Sukoró-ügyben, és azoknak, akik az iránta érzett ellenszenvük miatt örülnének a szocialista politikus felelősségre vonásának, gondolniuk kell arra, hogy ha ez politikai nyomásra történik, annak rossz vége lesz, egyszer talán ők is áldozattá válnak.

"Jár ennyi szolidaritás az elődömnek" - indokolta az ATV-nek New Yorkból telefonon nyilatkozó Bajnai Gordon a megszólalását, kiemelve: meggyőződése, hogy Gyurcsány Ferenc nem követett el olyat, ami miatt törvénysértéssel lehetne vádolni. Véleménye szerint "rettenetes politikai nyomás" nehezedett az ügyészségre ebben az ügyben.

Mint mondta, nehéz hivatali visszaélésként beállítani, hogy Gyurcsány a sukorói kaszinóberuházás befektetőivel 2008 májusában folytatott parlamenti megbeszélésén a telekcsere szabályszerűségéről érdeklődött, majd azt mondta, hogy mindenki tegye a dolgát törvényesen.

Bajnai Gordon hozzátette: az ügynek elődje személyén túlmutató következményei lehetnek, amelyeket rendkívül veszélyesnek tart. Bár vannak, akik szeretik Gyurcsány Ferencet, ma úgy tűnik, hogy sokkal többen vannak, akik nem szeretik, sokan akár kifejezetten gyűlölik politikai tevékenysége miatt - fejtette ki. Bajnai Gordon azonban úgy véli, azoknak, akik "örülnének, tapsolnának", ha elítélnék a volt miniszterelnököt, gondolniuk kell rá, hogy ha ez politikai nyomásra történik meg, politikai ellenszenv vagy bosszúvágy miatt, akkor "nem biztos, hogy ez Gyurcsány Ferencnél meg fog állni". Ennek mindig nagyon rossz vége lett - folytatta, hozzáfűzve: azok, "akik ma örülnek, lehet, hogy egyszer maguk is áldozatok lesznek, nemcsak a nagy emberek, hanem a kicsik is".

Azzal kapcsolatban, hogy két napig faggatták a Központi Nyomozó Főügyészségen a Sukoró-ügy miatt, Bajnai Gordon elmondta: "nem volt semmi baj" a meghallgatással, az ügyészek rendkívül alaposan kérdezték az egy éveken át tartó folyamat részleteiről. Ez az alaposság erősíti a közbizalmat - mondta, hangsúlyozva azonban, hogy a közbizalmat viszont már gyengíti az, ha az ügyészség nem tudja bizonyítani, hogy semlegesen, a politikától függetlenül végzi a munkáját. Kitért arra is, hogy a jogállamisághoz független ügyészségre, bíróságokra, Alkotmánybíróságra és Költségvetési Tanácsra van szükség.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Sukoró-ügyben történt telekcsere miatt kormánya indított vizsgálatot és kezdeményezett polgári pert, hogy kiderüljön, értékarányos volt-e az ingatlancsere. Bajnai Gordon szerint ezzel biztosították, hogy a magyar államot nem érheti kár.

Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban hallgatná meg gyanúsítottként az ügyészség, mert álláspontjuk szerint hivatali visszaélést követett el azzal, hogy meghatározta az értékesítés módját, vagyis a telekcserét. A volt kormányfő szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját. A szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn dönthet az Országgyűlés.

Bajnai Gordon - aki azért tartózkodik New Yorkban, mert hétfőtől két hónapig a Columbia egyetem meghívásának eleget téve az Európai Unióról, az unió előtt álló feladatokról és az európai kapcsolatokról tart szemináriumokat, előadásokat - az interjúban röviden válaszolt gazdaságpolitikai kérdésekre is. Azzal kapcsolatban, hogy a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló - a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott - törvényjavaslat szerint a Bajnai-kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek, és a hiány valójában a hét százalékot is meghaladta volna, leszögezte: "a hazugság akkor is hazugság marad, ha törvénybe iktatják". Mint mondta, bár az Orbán-kormány próbálja elfedni, hogy gazdaságpolitikájával zsákutcába vitte az országot, az igazság hosszú távon úgyis kiderül.

Kérdésre válaszolva szerencsétlen, hibás lépésnek nevezte az egykulcsos adórendszer bevezetését, mondván, hogy azzal a kormány 500 milliárd forint bevételről mondott le a magasabb jövedelműek javára. Kifogásolta azt is, hogy a kormány nem csökkentette, hanem kis mértékben még emelte is a munkát terhelő járulékokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!