Belföld

2011.06.03. 12:45

Romagyilkosságok - Június végén folytatódik a büntetőügy új védő kirendelése miatt

Csak június 21-én folytatódik a romák elleni támadássorozat büntetőügye a Pest Megyei Bíróságon, mert a másodrendű vádlott kérésére új védőügyvédet rendelt ki a tanácsvezető bíró. A tárgyalás csúszása miatt a legsúlyosabb cselekmények tárgyalására ezért csak ősszel kerülhet sor.

MTI

Az emberölés és más bűncselekmények miatt március 25-én kezdett büntetőper pénteki, 21. tárgyalási napján Miszori László tanácsvezető bíró közölte: Kiss István másodrendű vádlott védelmére Kálmán Kinga ügyvédet jelöli ki. A bíró azt mondta: az ügyirat terjedelme és bonyolultsága miatt felkészülési időt biztosít a védőügyvédnek, ezért a bíróság nem tudja az eredeti terveknek megfelelően folytatni a tárgyalást, így a jövő szerdára beidézett tanúk meghallgatására csak június 21-én kerül sor.
Mivel csúszással folytatódik a tárgyalássorozat, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság bizonyítási eljárására - amelyet június 21-re, 22-re és 29-re terveztek - csak a nyári ítélkezési szünet után kerül sor. 
(A Pest megyei település cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra dobtak a vádlottak Molotov-koktélokat, és a tűz elől menekülő 27 éves férfit és ötéves kisfiát agyonlőtték, a család hatéves lánya pedig megsérült. A vád szerint a bűncselekményt Kiss Árpád első-, testvére, Kiss István másod- és Pető Zsolt harmadrendű vádlott követte el, a halált okozó lövéseket az új ügyvédet kérő Kiss István adta le.) 
A másodrendű vádlott azért kért új védőügyvédet, mert "nem volt megelégedve védőjének munkájával". Kiss István erre vonatkozó kérelmét a szerdai tárgyaláson terjesztette elő, pénteken pedig az új védő kirendelésig a tárgyalás elhalasztását kérte, de a tanácsvezető bíró nemet mondott, és lefolytatta az aznapi bizonyítási eljárást.
A másodrendű vádlott védelmét 2009. augusztus 21-től, elfogásának napjától - kirendelés alapján - Gerecs Krisztián látta el. Kálmán Kinga, a péntektől kirendelt védőügyvéd az MTI-nek azt mondta: eddig "átlagos tévénéző emberként” ismerte a büntetőügyet, és csak "tűzoltásra" tartja elégnek a háromhetes felkészülési időt.
Közlése szerint a több mint 33 ezer oldalnyi nyomozati iratot, valamint az elmúlt 21 tárgyalási nap jegyzőkönyveit július 13. után - a nyári ítélkezési szünetben - tudja tanulmányozni, addig az aktuális vádpontokkal összefüggő iratokat és a mintegy 90 oldalas vádiratot olvassa át.
Miszori László tájékoztatása szerint június 21-én, a következő tárgyalási napon az eredeti forgatókönyvhöz igazodva a 2008. szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadással kapcsolatban hallgat meg tanúkat a bizonyítási eljárás keretében.
A 2008. november 3-i nagycsécsi kettős gyilkosság bizonyítási eljárására június végén, a 2008. december 15-i alsózsolcai lövöldözésére pedig július elsején kerül sor. A debreceni menekülttáborra 2008. június 2-ra virradóra leadott lövések ügyében a bizonyítási eljárást július 12-én tartják, 13-án pedig a vádlottak igazságügyi elme- és pszichológiai szakértői vizsgálatának szakvéleményét ismertetik.
Júliusra két tárgyalási napra újra beidézték a vádlottak egykori munkáltatóját, Fehérné Nyalka Évát, aki többször került ellentmondásba korábbi vallomásával, és alibit igazolt a vádlottaknak a tiszalöki gyilkosság idejére. 
A tatárszentgyörgyi, a 2009. április 22-i tiszalöki és a 2009. augusztus 3-i kislétai gyilkosságok bizonyítási eljárása csak az ősszel lesz, de a napokat a bíróság még nem jelölte ki.
A Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája a monstre perben 165 tanú, 30 szakértő meghallgatását tervezi. Eddig harminc tanút hallgattak meg a 21 tárgyalási napon.
A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő kilenc támadás miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, valamint a tiszalöki és a kislétai támadásban bűnsegédként részt vevő negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!