Belföld

2011.06.10. 10:59

Iszapömlés - Bakondi: nyáron minden károsult beköltözhet új lakásába

Jövő hónaptól birtokba vehetik új lakásaikat azok a károsultak, akiknek a házát a vörösiszap-katasztrófa miatt kellett lebontani; a kolontári lakópark épületeinek műszaki átadása befejeződött, a devecseri házak műszaki átadása, az ingóságok pótlása folyamatban van.

MTI

A kármentesítés és a védekezési munka a hónap végéig befejeződik - mondta a katasztrófavédelmi kormánybiztos. Kolontáron összesen 21 házat építettek az újonnan kialakított lakóparkban, Devecserben pedig jó ütemben halad a 87 lakóház, illetve egy somlóvásárhelyi ingatlan építése és műszaki átadása - mondta Bakondi György. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kormányhatározatnak megfelelően június 30-ig elkészülnek a kártalanításként épített lakások. A használt ingatlant igénylők már beköltözhettek otthonaikba, azokkal, akik pénzbeli kártalanítást kértek, már megkötötték a szerződéseket - tette hozzá.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, katasztrófavédelmi kormánybiztos elmondta, hogy a vállalkozások kárenyhítése még nem zárult le. Ennek az az oka, hogy jogszabályi rendelkezések miatt az európai unióval kell egyeztetni a támogatások folyósítását - tette hozzá.
Bakondi György közlése szerint nem kezdeményezi a nyolc hónapja kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását,  mert a védekezési, helyreállítási és újjáépítési munkálatok a határidőre befejeződnek.    Emlékeztetett arra, hogy  a Veszprém megyében tavaly október 6-án kihirdetett veszélyhelyzetet többször is meghosszabbította az Országgyűlés. A legutóbbi, legfeljebb 2011. június 30-ig történő meghosszabbítást azzal indokolta a kormány képviselője, hogy az ajkai Magyar Alumínium Zrt. X. számú vörösiszap-tározó kazettájának bezárása, a kiszakadás helyén a fal helyreállítása és a kazetta északi falának stabilizálása, megtámasztása még nem fejeződött be, valamint a sérült tározó csurgalékvizének elvezetését sem tudták megoldani.
A kormánybiztos tájékoztatása szerint az ajkai zagytározó valamennyi falát felmérték, a megsérült X-es tározó falát megerősítették, a védőgátak megépítésével pedig elhárult egy újabb iszapömlés közvetlen veszélye. A sérült tározó végleges lezárását a közbeszerzési eljárásban kiválasztott cég hamarosan elkezdi - tette hozzá.
2011. október 4-én, a katasztrófa első évfordulóján Kolontáron emlékhelyet, Devecserben pedig emlékparkot avatnak. A tervek már elkészültek, a kivitelezés ütemezetten zajlik - mondta Bakondi György.
Arra a kérdésre, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. felügyeletét kormánybiztosként meddig kell ellátnia, úgy válaszolt: megbízatása a veszélyhelyzet fennállásáig, de legfeljebb két évre szól. Az altábornagy azt mondta: négy feladattal bízták meg, így a timföldgyár termelésének újraindításával, a tartós működés és technológiaváltás biztosításával, a felelősség tisztázásával.
Mint megjegyezte, az Országgyűlés, az Állami Számvevőszék, más egyéb hatóságok és a rendőrség is folytatott vizsgálatot, készült egy jelentés az EU-nak is a katasztrófáról, de azt, hogy ki a felelős a tíz ember halálát és több mint 30 milliárd forintos kárt okozó eseményért, még nem lehet egyértelműen kijelenteni.
A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek, és több száz ház vált lakhatatlanná. Ez volt Magyarország újkori történelmének legnagyobb ipari katasztrófája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!