Belföld

2011.06.30. 12:00

EU-elnökség - A magyar néppárti EP-képviselők szerint sikeres volt a félév

A magyar néppárti európai parlamenti (EP-) képviselők csütörtöki közleménye szerint kiemelkedően sikeres félévet zár a soros magyar EU-elnökség.

MTI

"Mint ahogy azt az európai csúcsvezetők a napokban többször megerősítették, a magyar soros elnökség magabiztosan és eredményesen látta el feladatát, és elévülhetetlen érdemeket szerzett az európai gazdaság megerősítésében, az integráció mélyítésében, egy biztonságosabb Európa megteremtésében. A magyar elnökség célkitűzéseinek döntő többségét teljesítette, az év közben fellépő rendkívüli helyzetekre pedig határozottan reagált. Az elnökségi csapat fáradhatatlan munkájának eredményeként Európa elismeréssel tekint Magyarországra" - olvasható a közleményben.
A magyar néppárti EP-képviselők felhívták a figyelmet egyebek közt arra, hogy megszületett az első uniós szintű roma keretstratégia, a tagállamok elfogadták a Duna-stratégiát, Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárásával és a csatlakozási dátum megjelölésével pedig új lendületet kap a Nyugat-Balkán integrációja. A tagállamok vezetői szintén megerősítették, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit.
A gazdasági területen elért eredményekről szólva a közlemény kiemelte, hogy az európai gazdasági kormányzás kérdésében küszöbön áll a megállapodás megszületése, az európai költségvetési fegyelem erősítése céljából pedig lezajlott az első "európai szemeszter", vagyis a nemzeti költségvetési tervek uniós szintű előzetes véleményezése. A tagállamok elhatározták azt is, hogy 2014-re létrehozzák az egységes energiapiacot, jelentősen erősítve egész Európa energiabiztonságát. 
A magyar EP-képviselők szerint az elmúlt hat hónapban a magyar soros elnökség határozottan reagált a váratlan, rendkívüli helyzetekre is, így az észak-afrikai eseményekre és az annak következtében kialakult migrációs- és menekülthullámra, illetve a japán nukleáris katasztrófa következményeire.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!