Belföld

2011.04.12. 16:55

Mintegy félszáz vámos tiltakozott a Parlament előtt

A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) figyelemfelkeltő demonstrációjával folytatódott kedden a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett, előző nap megkezdett akciósorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

MTI

A szemerkélő esőben mintegy félszáz tiltakozó vett részt VPDSZ feliratú kabátban a Hivatásunk védelmében elnevezésű rendezvényen. A demonstrálók soraiban megjelent Nyakó István és Harangozó Tamás szocialista, illetve  Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő.
Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke a Kossuth-szobor közelében felállított pódiumon elmondott beszédében hangsúlyozta: a vám- és pénzügyi dolgozók lassan szinte minden eddig jogszerűen járó többletjuttatásukat elvesztik a különböző kormányzati megvonások miatt.
 Mint mondta, a kabinet radikálisan csökkenti az általuk lakásvásárlásra felvehető kedvezményes kölcsön összegét, továbbá megszünteti az albérlet után felvehető támogatást is. A szakszervezeti vezető kifogásolta a túlórapénzek kifizetésének elmaradását, illetve a korábban "bennragadt" szabadságok kérdésének kezelését. Holecz Gábor közlése szerint bíróságon támadták meg azt a döntést, amely alapján a gépjárművezetői pótlékot ezentúl csak a megkülönböztető jelzéssel közlekedők kaphatnák meg.
A VPDSZ vezetője kiemelte továbbá, hogy a szolgálati nyugdíj lehetőségének megvonásával az utolsó alkotmányos pluszjuttatásukat veszthetik el a vám- és pénzügyi dolgozók. Holecz Gábor úgy fogalmazott, a kormány lépéseiről az egyeztetések elmaradása miatt csak különböző "szóbeszédekből" értesülnek, és - mint mondta - "a diktatúra jegyei fedezhetők fel" a demonstráló szakszervezettel szembeni kormányzati bánásmódban.
A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek demonstrációsorozata hétfőn a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ), illetve a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ) tüntetésével kezdődött. Az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket szeretnének elérni.
 Az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ ) tervei szerint szerdán katonák, csütörtökön börtönőrök, pénteken pedig tűzoltók tartanak megmozdulást a belvárosi Kossuth téren. Ezt követően szombaton közösen tüntetnek a Hősök terén, ahol várakozásuk szerint "minden idők legnagyobb" rendvédelmi tüntetését tarthatják.
Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke hétfőn ezzel összefüggésben megjegyezte: a rendvédelmi dolgozókat a tüntetés szombati napjára már szolgálatba rendelték és szabadságra nem engedik őket, ezért sok családtag, ismerős szolidaritásból vesz részt a megmozduláson. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kedden közölte az MTI-vel, hogy a vegyészek szolidaritásból együtt tüntetnek szombaton a fegyveres testületek tagjaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!