Belföld

2011.04.22. 10:52

Menhely: a hajléktalanok büntetése távolabb visz a megoldástól

A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a fedél nélkül élők megfélemlítése, büntetése, elzárása, vagy a fenyegetőzés ezzel nem megoldás, és messzebb visz a problémák megoldásától.

MTI

Győri Péter, aki a fővárosi önkormányzat intézményének, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgató-helyettese is, pénteken az MTI-nek küldött közleményében a városvezetés egyik, a hajléktalanokat érintő javaslata ellen emelte fel a szavát.
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése elé terjesztett javaslat szerint ugyanis a jövőben - szabálysértési eljárásban - ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék azokat, akik a közterületet "életvitelszerű lakhatás céljára" használják.
A javaslattal kapcsolatban Győri Péter azt írta: ha a közgyűlés jóváhagyja a rendeletet, mely szabálysértéssé nyilvánítja a kényszerű közterületen alvást, a Menhely Alapítvány minden jogi eszközt fel fog használni, hogy egyetlen fedél nélküli embert se érjen jogsérelem, és minden szociális összefogást mozgósítani kíván, hogy a hajlék nélküliek emberibb körülmények közé kerüljenek, ne pedig fogdába.
Közölte, azért küzdenek és lobbiznak minden kormányzatnál és helyhatóságnál, hogy végre tegyenek hathatós lépéseket a polgárok lakhatásának biztonságáért, és végre a maga helyén kezeljék a hajléktalanságot, az otthontalanságot, az ezzel járó emberi elesettséget és szenvedést.
Arra mutatott rá, hogy az elmúlt húsz év során a szociális szervezetek emberek ezreit segítették az utcáról emberibb körülmények közé, ám újabb ezrek sodródtak a társadalom peremére, akikre most büntetés vár.
Mint írta, teljesen abszurdnak és elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben évtizedek óta egyetlen kormányzatnak sem sikerült érdemben javítania a legszegényebbek lakhatási körülményein, és családok tízezrei reszketnek a kilakoltatástól, pénzbírsággal és elzárással kívánják büntetni azokat, akiknek egyszerűen nincs hol lakniuk.
Győri Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy alkot "büntetőrendeletet", hogy közben felbontotta a hajléktalanellátó szervezetekkel kötött szerződéseket és jelentősen csökkentette a megoldásra szánt forrásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!