Belföld

2011.04.21. 13:31

A PDSZ sztrájkot is szervezne, ha emelik a kötelező óraszámot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem riad vissza sztrájk szervezésétől sem, ha emelik a pedagógusok kötelező óraszámát.

MTI

Mendrey László, az érdekvédelmi szervezet elnöke a közelmúltban nyilvánosságra került óraszám-emelési elképzelésekkel kapcsolatban csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy elutasítanak mindenféle törekvést, mely a pedagógusok munkaidejét bármilyen módon növelné. 
Közleményében felidézte, hogy 2010-ben az akkori oktatási tárca, a PDSZ és a Tárki közvélemény-kutató intézet közös felmérése megállapította: a közoktatásban foglalkoztatott pedagógusok átlagos munkaidő-terhelése 51 óra. Álláspontjuk szerint ez semmilyen formában nem növelhető.  
Mint írta, ebből következően eltökéltek jogaik megvédésére, és ennek érdekében nem riadnak vissza pedagógussztrájk szervezésétől sem. Az érdekvédő közölte: sztrájkbizottság megalakítására kérik a közoktatásban dolgozó érdekvédelmi szervezeteket. 
A kormány első olvasatban szerdai ülésén vitatta meg a közoktatási törvény koncepcióját. Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy május közepén tárgyalja a kormány a közoktatási törvény koncepciójának végleges változatát, a jogszabálytervezet pedig várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé.    
Nagy Anna azt mondta, ha tartani tudják a tervezett ütemet, 2012 szeptemberétől már az új közoktatási törvény rendelkezései lesznek érvényesek az iskolákra.
A közoktatási törvény korábban MTI birtokába került koncepciója szerint több kérdésben a kormány fog dönteni: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis eltérő állásponton van többi között a pedagógusok kötelező óraszámát illetően is.
A gazdasági tárca szerint a pedagógusok kötelező óraszámát a jelenlegi 22-ről átlagosan heti kötelező 28 órára szükséges emelni. Ezen belül iskolafokozatonként, az egyes pedagógus-munkakörökre differenciáltan is megállapíthatóak az óraszámok.
A Nefmi szerint az előző két kormányzati ciklusban kétszer történt burkolt bérelvonás a kötelező óraszám emelésével, ezért a 170 ezres pedagógustársadalom a kormánytól óraszámcsökkentést vár. Ha a pedagógus-életpályamodell bevezetése legalább fokozatosan megindul, azzal párhuzamosan minimális (10 százalékos) emelést látnak lehetségesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!