Belföld

2011.03.09. 12:05

Szombattól a szociális intézményekben sem főz a HunGast

Péntek este a szociális intézményekben is bezárja a konyhákat és az étkezőket a Pest megyében közétkeztetési szolgáltatást nyújtó HunGast Kft., mert szerda délelőtt sem sikerült megegyezniük a megyeházával a 154 millió forintos tartozás kifizetéséről - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

MTI

Kérfalusi Attila tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy az eddigi menzastop alá vont 18 középiskolán túl csaknem ugyanennyi szociális intézményben sem főznek majd, ami újabb mintegy 3 ezerrel növeli a meleg ételt nélkülözni kényszerülők számát a megyében.
Az ügyvezető elmondta, hogy a folyamatos egyeztetéseken a legutóbb tett ajánlatuk szerint abban az esetben, ha a megyei önkormányzat legalább 35 millió forintot azonnal átutalt volna a cég számlájára az esedékes 154 milliós tartozásából, március 17-éig biztosították volna mindenütt a meleg ételt, mert ez némi garanciát jelentett volna a fennmaradó összeg kifizetésére, illetve a megnyugtató, végleges megállapodásra.
Hozzátette: a megyeháza mindössze 10 millió forintot ajánlott, ami elfogadhatatlan. Tizenhét szociális intézményben is csupán úgy tudták megoldani az elmúlt napokban a közétkeztetést, hogy egyik helyről a másikra "mozgatták" a raktárkészletet, amely péntek estére végképp kiürül.
Mint mondta, azért kellett volna a 35 millió forint, hogy némi árut szerezzenek be, s valamennyi munkabért is adhassanak abból a dolgozóiknak. Így az ünnepek idejére meleg ételt kaphatnának például a pszichiátrián és a szociális otthonokban lakó emberek - tette hozzá a HunGast ügyvezetője.
Kitért arra: ha szerdán mégis megegyezés születne, még mindig lenne idő a készletek ünnepekre való feltöltésére, vagyis még mindig bíznak valamiféle megoldásban.
A cég szerda délben közleményben is megerősítette álláspontját. Ebben az is olvasható, hogy a Pest megyei  önkormányzat több mint 600 millió forinttal tartozik a kft.-nek, ezen felül a le nem járt tartozása több mint 150 millió forint. 
 A megyeháza válaszközleményében elismerte a patthelyzetet, ugyanakkor kiemelte: valamilyen formában minden intézményükben biztosítják majd az étkeztetést a HunGast "ultimátuma" ellenére is.

Címkék#menza#Pest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!